Priča o porodici i posljedicama medijske stvarnosti

Premijera predstave “Heroj nacije” 19. septembra u Nikšićkom pozorištu

1645 pregleda0 komentar(a)
Konferencija za novinare, Foto: SVetlana Mandić

U četvrtak, 19. septembra, biće izvedena premijera predstave “Heroj nacije” u produkciji Nikšićkog pozorišta. Riječ je o predstavi koju je, po tekstu Ivana. M. Lalića, adaptirao i režirao Milan Nešković.

Na konferenciji za novinare Nešković je kazao da su fokus priče, koja je nastala prije četvrt vijeka, prebacili na jednu porodicu i kakve posljedice po običnog “malog” čovjeka ostavlja medijska stvarnost koja je često suprotna od one stvarne.

foto: Vesna Sušić

“Tako je komedija apsurda, kako je probitno bila zamišljena, postala tragikomedija što je ujedno danak vremenu od kada je tekst nastao do danas”, kazao je Nešković.

U predstavi igraju: Vladan Gajović, Biljana Keskenović, Stevan Vuković, Maja Stojanović i Ljubomir Bandović/Nikola Vasiljević. Scenografija je djelo Vesne Sušić, za kostime je zadužena Margareta Šobot, dok muziku potpisuju “Autogeni trening” i “Azilanti”. Producentkinja je Milica Burić, a organizator Velizar Kasalica. Za fotografije je zadužen Duško Miljanić, dok je plakat dizajnirala Vesna Sušić.

“Rad na predstavi je bio kratak i efektan. Neću puno pričati ni o predstavi ni o liku kojeg igram već ću se poslužiti fudbalskim rječnikom - u četvrtak ćemo istrčati, ostaviti srce na teren i vidjeti da li je to to”, kratko je prokomentarisao Gajović.

foto: Duško Miljanić

Njegova životna saputnica u predstavi, glumica Biljana Keskenović, kazala je da je odmah zavoljela lik Desanke jer joj je nekako blizak.

“Riječ je o toploj, iskrenoj i naivnoj ženi koja je podrška i partner Budimiru (Gajoviću) i koja ga kroz čitavu predstavu prati”, kazala je Keskenović.

Stevanu Vukoviću je drago što je reditelj “odmakao” od predloška teksta i što su dobili nešto što nijesu očekivali. Vjeruje da su uspjeli da za pedesetak proba urade predstavu kojoj će se publika radovati, ali i u kojoj će pronaći sebe, kao što su i oni uspjeli da dobro “iskomuniciraju sa likovima koje igraju”.

foto: Duško Miljanić

“Ja u Nikšiću stalno srećem ljude koji su, poput Budimira, zakopali svoje ideale, tako da želim da vidim ‘mrtve ljude’ koji žive u ovom gradu na sceni, ali i da publika pronađe sebe i uspije da iskomunicira sa sobom”, kazao je Vuković.

Ljubomir Bandović i Nikola Vasiljević će u predstavama, igrati naizmjenično. Mlađi kolega, koji je alternacija, kazao je da je imao zanimljiv zadatak i da jedva čeka da vidi kakva će biti reakcija publike, dok Bandović nije krio zadovoljstvo što je poslije 20 godina ponovo dio ansambla Nikšićkog pozorišta.

“Svi smo razumjeli šta je reditelj zamislio i šta to na kraju treba da bude. Ovom predstavom ću ujedno i pečatirati prijateljstvo sa Gajom jer znam koliko mu sve ovo znači”, istakao je Bandović.

Upravo po Gajeviću i Biljani Keskenović, glumica Nikšićkog pozorišta, Maja Stojanović će, kako je kazala, pamtiti rad na predstavi “Heroj nacije”.

“Zaista se vidi da su s razlogom prvaci pozorišta i mi mlađi imali priliku da učimo od njih na najbolji mogući način. Za tri godine ovo je osma premijera Nikšićkog pozorišta i moram reći da je riječ o najkompleksnijoj predstavi”, istakla je Stojanović.

foto: Duško Miljanić

Prema riječima kostimografkinje Margarete Šobot zadatak joj uopšte nije bio težak jer je radila sa fantastičnim timom sa kojim je odmah usaglasila ideje, tako da je realizacija bila jednostavna.

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić istakao je da je predstava urađena u rekordno kratkom roku i da je riječ o komadu koji je u osnovi komedija, ali je višeslojan, i u njemu se nalaze motivi koji nijesu karakteristični za komediju, poput motiva smrti i žrtve, “univerzalne biblijske teme”. Istakao je da je autorski i glumački tim na pravi način donio pomenute teme i uradio ih na pravi način.

Moderatorka presa, urednica časopisa “Pozorište”, Slavojka Marojević istakla je i da predstavom obilježavaju jubilej - 25 godina od producentskog rada Nikšićkog pozorišta koji je počeo 18. septembra 1999. godine kada je na “Sceni 213” izvedena predstava Stevana Koprivice ”Iz ničega u ništa”, koju je režirao Goran Bulajić.

Lalić: Svi ćemo na kraju postati glumci u globalnom rijalitiju

“Pozorišni komad ‘Heroj nacije’ ima čudnu sudbinu. Napisan prije dvadesetak godina, svakim danom, mjesecom i godinom nenadano postaje sve mlađi i aktuelniji. Vjerujem da je njegova svježina u direktnoj vezi s rastućom sveopštom informacionom agresijom koja direktno prijeti da izbriše malu, tanku liniju između naših života i virtuelnih istina koju nam plasiraju mediji. Kao da nezaustavljivo idemo ka situaciiji u kojoj granica između off i online života više ne postoji. Svi ćemo na kraju postati glumci u globalnom rialitiju. ‘Heroj nacije’ nije samo komedija apsurda, to je prije svega porodična drama, gdje generacijske razlike generišu i zaplet i rasplet - i tužan i upozoravajući kraj. Uvjeren sam da će ova, uspješno savladana žanrovska dihotomija u dobroj mjeri odrediti uspjeh predstave. Poznajući autorski rukopis Milana Neškovića, ne sumnjam da nas očekuje kompleksna i izazovna pozorišna rukotvorina kojoj se unaprijed veoma radujem.

Zahvaljujem se Upravi Nikšićkog pozorišta, glumačkom ansamblu i kompletnoj autorskoj ekipi na čelu s Milanom Neškovićem, na ukazanom povjerenju”, zapisao je autor teksta, Ivan M. Lalić.