Opština Kolašin priprema drugi rebalans budžeta ove godine: Kamion umjesto eksproprijacije

Prema nacrtu Odluke izdatak za sanaciju i rekonstrukciju mosta Zauglina - Gornje Lipovo smanjena je na 25.000 eura. Lokalna vlast odustala je za ovu godinu od izgradnje atmosferske kanalizacije na dijelu zaobilaznice, jer, kako je objašnjeno, ne postoji projektna dokumentacija za taj projekat

5000 pregleda8 komentar(a)
Biće para i za ozelenjavanje šetališta pored Tare, Foto: Dragana Šćepanović

Rebalans budžeta Opštine Kolašin za ovu godinu radi se drugi put, a sadašnje izmjene i dopune, kako je objašnjeno iz Sekretarijata za finansije, imovinu i ekonomski razvoj predlažu se “radi bolje alokacije novčanih sredstava, posebno na rashodnim stavkama u okviru kapitalnog dijela budžeta”.

Rebalansom je predviđeno povećanje izdataka za opremu na 380.000. Tim novcem biće, kažu u Sekretarijatu, nabavljen kamion za polupodzemne kontejnere i ta vrsta kontejnera. Vrijednost kamiona je 297.000 eura sa PDV-om.

“Za to vozilo dobijena je ponuda za finansijski lizing, koja uključuje jednokratno plaćanje učešća od 51.660 eura, dok će se preostali iznos isplatiti u jednakim mjesečnim anuitetima od po 4.811, kao i nabavka polupodzemnih kontejnera u vrijednosti od 70.000 eura sa PDV-om”, piše u obrazloženju nacrta Odluke o izmjenama i dopunama budžeta.

Novac potreban za kamion i kontejnere obezbijediće se preusmjeravanjem sredstava, prvobitno predviđenih za eksproprijaciju zemljišta za saobraćajnicu na Brezi i 10.000 eura, koliko je bilo planirano, za gradski mobilijar.

Prema nacrtu Odluke izdatak za sanaciju i rekonstrukciju mosta Zauglina - Gornje Lipovo smanjena je na 25.000 eura. Lokalna vlast odustala je za ovu godinu od izgradnje atmosferske kanalizacije na dijelu zaobilaznice, jer, kako je objašnjeno, ne postoji projektna dokumentacija za taj projekat.

Novac od ta dva projekta biće iskorišćen, najavljuju iz Sekretarijata, na ozelenjavanje šetališta pored Tare, što bi trebalo da bude realizovano do kraja ove godine, u saradnji sa Eko fondom. Odustaje se i od planirane adaptacije pijace, jer ni za taj posao, kažu u Sekretarijatu, nema projektne dokumentacije. Ne očekuje se da će do kraja godine biti rekonstruisan most na Pčinji, pa će 120.000 eura biti preusmjereno na budžetsku stavku “opštinski putevi”.

“Što se tiče tekućeg dijela budžeta, dinamika izvršenja pojedinih rashoda pokazala je potrebu za njihovim povećanjem. Tako su povećane stavke koje se odnose na troškove goriva, komunikacione usluge, komunalne naknade i slične izdatke. Takođe, stavke koje se odnose na kamate rezidentima i osiguranje lica i imovine povećane su zbog kupovine vozila (kamiona) putem finansijskog lizinga”, objasnili su iz Sekretarijata.

Tvrde da će izmjene i dopune Odluke o budžetu godinu “omogućiti efikasniju raspodjelu budžetskih sredstava”. Time će se, navodno, unaprijediti realizacija ključnih kapitalnih projekata i osigurati optimalno upravljanje opštinskim resursima.

Nacrt rebalansa budžeta na javnoj je raspravi do 29. septembra.

Izmjene i dopune opštinskog plana prihoda i rashoda rađene su i početkom juna.