Odbrana i konkurentnost prioritet EU

Ursula fon der Lajen predstavila novi sastav Evropske komisije

14448 pregleda0 komentar(a)
Fon der Lajen juče na konferenciji za novinare, Foto: Reuters

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen je juče imenovala novi tim da predvodi najmoćniju instituciju Evropske unije (EU) u narednih pet godina, fokusiran na suočavanje sa izazovima bezbjednosti, konkurentnosti i rasta tog regiona.

Prevazilaženje zaostatka u konkurentnosti 27-članog bloka, izgradnja snažnih kapaciteta za vojnu proizvodnju i osiguranje pravedne tranzicije ka zelenoj energiji biće ključni ciljevi, rekla je njemačka konzervativka.

Litvanac Andrijus Kubilijus biće prvi komesar EU za odbranu, sa novom ulogom osmišljenom da ojača kapacitete evropske vojne proizvodnje u svjetlu ruske agresije u Ukrajini, na istočnom krilu bloka.

Španska ministarka energetike i životne sredine Tereza Ribera biće nova komesarka za zaštitu konkurencije zadužena za obuzdavanje moći velikih tehnoloških kompanija i da osigura da EU postigne svoje ciljeve u oblasti zaštite životne sredine.

“Cijela komisija je posvećena konkurentnosti”, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare, s ciljem “izgradnje konkurentne, dekarbonizovane i kružne ekonomije, s pravednom tranzicijom za sve.”

Klimatske promjene ostaju glavni okvir politike EU, rekla je fon der Lajen. Međutim, u poređenju s njenim prvim mandatom, bezbjednost i konkurentnost su postali prioritet, kazala je.

EK želi da osnuje fond za podršku strateškim sektorima koji će joj pomoći da se takmiči u novim tehnologijama, posebno protiv Kine i Sjedinjenih Američkih Država, prenio je Rojters.

U novom timu je 11 žena: Tereza Riberafoto: Reuters

Komisija ima ovlašćenje da predlaže nove zakone EU, blokira spajanja kompanija i potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini.

Sve kandidate će ispitivati poslanici Evropskog parlamenta, koji moraju odobriti njihove nominacije i pokušaće da iznude obećanja od nominovanih tokom saslušanja koja se očekuju u narednim sedmicama.

Svaka od 27 zemalja članica imaće jedno mjesto za stolom Komisije, i ta uloga je uporediva s ministrom u vladi, iako njena politička težina zavisi u velikoj mjeri od resora, piše Rojters.

Dvije najveće zemlje EU imaju najviše pozicije u Komisiji - fon der Lajen je Njemica, a odlazeći francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne će biti zadužen za ključni resor industrijske strategije.

Poljski kandidat Pjotr Serafin imenovan je za moćnu poziciju nadzora nad budžetom EU.

EK želi da osnuje fond za podršku strateškim sektorima, koji će joj pomoći da se takmiči u novim tehnologijama, posebno protiv Kine i SAD

Ribera, s reputacijom jedne od najambicioznijih evropskih kreatora politika u oblasti klimatskih promjena, mogla bi da pojača antimonopolsku borbu svoje prethodnice Margrete Vestager protiv velikih tehnoloških kompanija.

Komesarka za proširenje biće Slovenka Marta Kos. Ona će raditi na podršci Ukrajini, nastaviti da radi na obnovi te zemlje i podržavati zemlje kandidate za članstvo da se pripreme za pristupanje EU, navela je Fon der Lajen.

Estonka Kaja Kalas biće zadužena za spoljnu politiku. Kao premijerka Estonije, postala je jedan od najglasnijih kritičara susjedne Rusije među evropskim liderima i jedan od najčvršćih zagovornika napora Ukrajine da se pridruži EU i NATO-u.

Slovak Maroš Šefčovič će nadgledati trgovinsku politiku, Holanđanin Vopke Hekstra će biti zadužen za klimatske politike, Letonac Valdis Dombrovskis će voditi resor ekonomije, a Finkinja Hena Virkunen će nadzirati tehnološki suverenitet, bezbjednost i demokratiju.

Evropski parlament može blokirati kandidate za komesare, a zvaničnici EU očekuju da će Mađar Oliver Varhelji biti pod pritiskom tokom saslušanja

Svi komesari će odgovarati fon der Lajen, kojoj su članice EU ovog ljeta povjerile drugi mandat na čelu izvršnog tijela EU nakon što je njena politička grupacija osvojila najviše glasova na evropskim izborima.

Očekuje se da nova EK preuzme dužnost do kraja godine, što znači da će jedan od njenih prvih zadataka biti suočavanje s ishodom predsjedničkih izbora u SAD u novembru. Rojters ističe da bi drugi mandat Donalda Trampa mogao ozbiljno da promijeni zapadno jedinstvo u podršci Ukrajini protiv ruske invazije i da poremeti trgovinske odnose između EU i SAD.

U 27-članom timu Komisije koji je Fon der Lajen juče predložila ima 11 žena, što je daleko manje od cilja rodne ravnoteže koji je postavila. Ona je kazala da je neravnoteža bila još veća prije nego što je pregovarala sa zemljama članicama da predlože više žena za komesare.

Evropski parlament može blokirati kandidate za komesare, a zvaničnici EU očekuju da će Mađar Oliver Varhelji biti pod pritiskom tokom saslušanja. Varhelji, do sada zadužen za proširenje EU, predložen je za komesara za zdravlje i dobrobit životinja.

U ponedjeljak je došlo do drame u vezi s raspodjelom pozicija u Komisiji, kada je francuski predsjednik Emanuel Makron, u želji da osigura važan resor, izabrao Sežurnea za novog kandidata umjesto aktuelnog Tijerija Bretona, koji je dao ostavku usred spora sa Fon der Lajen.