Popović Samardžić: Perović vodila postupak protiv mene iako nikada nisam bila javni funkcioner

"Ja za razliku od Jelene Perović nisam rukovodila nijednom institucijom pa ni na koji način nisam mogla podrediti društveni interes privatnom, za razliku od nje. Ona jeste bila i javni funkcioner i direktorica vrlo značajne institucije i nerijetko je imala priliku da podredi društveni interes privatnom"

19200 pregleda3 komentar(a)
Popović Samardžić, Foto: Luka Zeković

Doktorica Milena Popović Samardžić kazala je da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), dok je njom rukovodila Jelena Perović, tretirala kao javnog funkcionera i protiv nje vodila postupak iako nije obavljala nijednu javnu funkciju.

Ona je navela i se postupak vodio bez njenog znanja i učešća tokom 2022., 2023., i da o njemu ništa nije znala sve dok novo rukovodstvo ASK-a nije odbacilo taj postupak.

Popović Samardžić je na Fejsbuku objavila prijavu koju je ASK podnio protiv nje, a za koju je, kako je navela, saznala danas.

"Nije da je prva. Kao i mnogi drugi u Crnoj Gori dokazivala sam svoju nevinost (a valjda je trebao neko dokazivati moju krivicu) pred tužilaštvom, policijom za privredni kriminal, raznim inspekcijama i pred ASK-om u proteklim godinama više puta. Nego, to su scenariji koji su prošli svi prijatelji iz NVO sektora pa još i mnogo ružnije od mene, tako da se ne izdvajam niti ističem. Međutim ističe se dotična gospođa Perović. Gospođa je pokušala da utvrdi korupciju u tome što sam ja ljekar u IJZCG, što sam jednom mjesečno u cetinjskoj bolnici radila na praćenju bolničkih infekcija i što sam još uz to i predsjednica Sindikata doktora medicine. Vidite li vi taj nivo korupcije i ugrožavanje javnog interesa. Jer definicija glasi 'Korupcija je svaka zloupotreba službenog, poslovnog, odnosno društvenog položaja ili uticaja u cilju sticanja lične koristi ili koristi za drugog'", navela je Popović Samardžić.

Dodala je da je Perović tretirala kao funkcionera iako nikad nije obavljala nijednu javnu funkciju.

"Kao i 2.000 preostalih kolega obavljala sam posao ljekara i koristila Ustavom zagarantovano pravo sindikalnog udruživanja i djelovanja. Ja za razliku od Jelene Perović nisam rukovodila nijednom institucijom pa ni na koji način nisam mogla podrediti društveni interes privatnom, za razliku od nje. Ona jeste bila i javni funkcioner i direktorica vrlo značajne institucije i nerijetko je imala priliku da podredi društveni interes privatnom", rekla je Popović Samardžić.

Istakla je da je uspostavljanje ASK-a dobar cilj, ali da je imenovanje Perovic za direktoricu te Agenciie "bio pogrešan korak".