Dominik Peliko moli za oproštaj

Optuženi u jednom od najspektakularnijih krivičnih procesa u novijoj istoriji Francuske priznao da je silovatelj

10788 pregleda2 komentar(a)
Sudski crtež Pelikoa, Foto: REUTERS

Dominik Peliko priznao je danas da je drogirao svoju suprugu kako bi je desetine nepoznatih muškaraca silovale tokom skoro jedne decenije, moleći za oproštaj svoje porodice pošto je pred francuskim sudom izjavio: „Ja sam silovatelj.“

Suđenje Pelikou, koji je u središtu jednog od najspektakularnijih krivičnih procesa u novijoj istoriji Francuske, prošle nedjelje je odloženo zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

On se suočava sa višestrukim optužbama, uključujući silovanje, grupno silovanje i narušavanje privatnosti snimanjem i distribucijom seksualnih snimaka.

„Ja sam silovatelj, kao i svi ostali u ovoj prostoriji“, rekao je obraćajući se ostalim optuženima. „Molim svoju suprugu, djecu, unuke da prihvate moje izvinjenje. Žalim zbog onoga što sam uradio. Molim vas za oproštaj, mada je to neoprostivo“, kazao je Peliko.

Ovaj slučaj je šokirao zemlju i izazvao proteste u znak podrške njegovoj supruzi Žizel, koja je postala simbol borbe protiv seksualnog nasilja u Francuskoj.

foto: REUTERS

Pelikot je kazao pred sudom da je imao teško djetinstvo i da je sam bio žrtva silovanja. Rekao je da je želio da njegova supruga učestvuje u zamjeni partnera i da je njeno odbijanje, zajedno sa traumom iz mladosti, bilo okidač za zlostavljanje. „To je postalo perverzija, zavist”, kazao je on.

Žizel Peliko je bila u sudnici i nosila je naočare za sunce tokom svjedočenja njenog supruga. Prisutni su je pozdravili aplauzom kada je napustila sudnicu tokom pauze. Ona je insistirala na javnom suđenju kako bi razotkrila supruga i druje muškarce optužene za njeno silovanje. „Pedeset godina sam živjela sa čovjekom za kojeg nijesam mogla zamisliti da je sposoban ovako nešto”, kazala je ona.

Žizel Pelikofoto: REUTERS

Žilezl Peliko je pokrenula razvod nakon susreta sa istražiteljima u vezi sa slučajem. Na pitanje jednog od advokata da li misli da bi mogao ponovo osvojiti svoju bivšu partnerku, Dominik Peliko je kazao: „važno je imati nadu”.

Tužilaštvo je izjavilo da je Peliko, koji je prvobitno uhapšen nakon što je snimao ispod suknje jedne žene u supermarketu, nudio seks sa svojom suprugom na vebsajtu pod nazivom Coco i snimao zlostavljanje.

Pored Pelikoa još 50 muškaraca, od 26 do 74 godine, takođe je optuženo za silovanje u južnom gradu Avinjonu. Peliko je kazao da su ukupno 72 muškarca učestvovala u zlostavljanju njegove tadašnje supruge.

„Želim da dokažem da je moja supriga žrtva, a ne saučesnik, da dokažem da se ovo događalo u potpunosti bez njenog znanja”, kazao je on.

Mada su neki optuženi priznali krivicu, drugi tvrde da su smatrali da učestvuju u erotskoj fantaziji bračnog para i da je Žizel Peliko zapravo pristala na seksualni odnos.

Žizel Peliko je rekla istražiteljima da je patila o gubitka pamćenja i da je konsultovala ginekologa zbog neobjašnjivih bolova.

Suđenje bi trebalo da traje do decembra. Ukoliko budu proglašeni krivim, optuženi se suočavaju sa kaznom od 20 godina zatvora.