Šta predsjednica EK očekuje od buduće komesarke za proširenje: Poseban fokus na podršku zemljama kandidatima

Kompletiranje naše Unije je geostrateški, ekonomski i moralni imperativ, poručila je Ursula fon der Lajen

9124 pregleda4 komentar(a)
Marta Kos, Foto: Evropska komisija

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen očekuje od buduće komesarke za proširenje Marte Kos da se posebno fokusira na podršku zemljama kandidatima u izgradnji otpornosti i spremnosti na njihovom putu ka EU.

To je Ursula fon der Lajen navela u mandatnom pismu Slovenki Marti Kos objavljenom na sajtu EK.

“Željela bih da Vam povjerim ulogu komesarke za proširenje. Kompletiranje naše Unije predstavlja geostrateški, ekonomski i moralni imperativ”, poručila je.

Predsjednica EK juče je je u Evropskom parlamentu predstavila buduće evropske komesare, među kojima je 40 odsto žena. Kandidati za komesare biće saslušani u odborima Еvropskog parlamenta u narednim sedmicama i moraće da dobiju zeleno svjetlo Еvropskog parlamenta da budu izabrani na funkciju.

Kos je bivša slovenačka ambasadorka u Njemačkoj i Švajcarskoj. Karijeru je počela kao novinarka, a bila je i direktorica Vladine kancelarije za informisanje i portparolka Vlade. Bila je potpredsjednica Liberalnog pokreta za slobodu, koji je vodio slovenački premijer Robert Golob, te se 2022. godine kandidovala za predsjednicu Slovenije, ali se povukla iz kampanje. Odnedavno radi kao konsultantkinja kompanija i međunarodnih organizacija.

Slovenija je prošle sedmice potvrdila da će Kos biti kandidat te zemlje za evropskog komesara. Prethodno je Tomaž Vasel odustao od kandidature.

“Bićete odgovorni za vođenje procesa proširenja u narednim ključnim godinama, oslanjajući se na nedavni obnovljeni zamah i razvijajući naše odnose sa zemljama u regionu”, poručila je Ursula fon der Lajen.

Kazala je da proces proširenja jeste i ostaće u potpunosti zasnovan na zaslugama, pri čemu svaki kandidat mora biti ocijenjen prema sopstvenom napretku u ispunjavanju svih kriterijuma.

“Radićete sa zemljama koje imaju perspektivu članstva u EU kako biste ih pripremili za pristupanje, podstičući i podržavajući potrebne strukturne reforme. Sarađivaćete sa kandidatima i potencijalnim kandidatima kako biste osigurali da ovaj proces prati snažnija i održivija politička posvećenost svih zemalja koje u njemu učestvuju”, navela je Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen od Kos očekuje i da posebnu pažnju posveti vladavini prava i temeljnim vrijednostima, koje će ostati kamen temeljac politike proširenja EU

“Nastavićete rad na obnovi Ukrajine... U širem smislu, podsticaćete regionalnu integraciju, dobrosusjedske odnose, pomirenje i rješavanje bilateralnih sporova”, rekla je Ursula fon der Lajen.

Kos će na poziciji komesarke za proširenje zamijeniti Mađara Olivera Varheljija koji je kandidat za komesara za zdravlje i dobrobit životinja.

Nova EK, nakon zelenog svjetla Evropskog parlamenta, trebalo da stupi na dužnost 1. decembra, mjesec kasnije nego što je bilo predviđeno.

Fon der Lajen je, osim 20 komesara, predložila šest izvršnih potpredsjednika: Terezu Riberu (Španija), Henu Virkunen (Finska), Stefana Sežurnea (Francuska), Kaju Kalas, Roksanu Minzatu (Rumunija) i Rafaela Fita (Italija).