Pokret podstanara: Obezbijediti pravične i dostojanstvene uslove za mlade u Podgorici

Visoke cijene zakupa, nestabilnost stanovanja i nedostatak pristupačnih stanova ozbiljne su prepreke za mlade koji teže formiranju porodica, stabilnosti i porodičnoj sigurnosti, saopštio je Pokret podstanara

2028 pregleda4 komentar(a)
Foto: Pokret podstanara

Mladi se u Podgorici suočavaju sa ozbiljnim problemima koji proizlaze iz neadekvatnih stambenih uslova - visoke cijene zakupa, nestabilnost stanovanja i nedostatak pristupačnih stanova ozbiljne su prepreke za mlade koji teže formiranju porodica, stabilnosti i porodičnoj sigurnosti, saopštio je Pokret podstanara.

"Nažalost, izostanak razumijevanja i konkretnih akcija od strane političkih subjekata dodatno je pogoršala ovu situaciju. Umjesto da su se bavile stvarnim problemima i pružanju konkretna rešenja, političke stranke bavile su se isključivo ličnim i partijskiminteresima svjesno zanemarujući budućnost mladih generacija. Kao posljedicu danas imamo još veće izazove za mlade i skoro pa nemoguću misiju, da se suočavaju i izbore sa finansijskim pritiscima i nestabilnim uslovima stanovanja, što negativno utiče na njihov profesionalni i socijalni život", navodi se u saopštenju.

Poručili su da se Pokret podstanara "odlučno protivi ovom neaktivnom pristupu".

Postavili su četiri cilja, kako bi se obezbijedili "pravični i dostojanstveni uslovi" za mlade u glavnom gradu:

"Regulisanje cijena zakupa – uvođenje pravila koja će ograničiti neosnovano povećanje kirija i učiniti stanovanje finansijski pristupačnijim za mlade ljude; povećanje dostupnosti pristupačnih stanova – promovisanje izgradnje i dostupnosti stanova koji su u finansijskom dometu mladih i porodica sa nižim primanjima; pravna zaštita podstanara – donošenje zakona koji će jasno definisati prava i obaveze kako stanodavca, tako i podstanara, pružajući pravnu zaštitu od iznenadnih iseljenja i nefer praksi; unapređenje stambenih uslova – uvođenje standarda za kvalitet stanovanja, kako bi svi podstanari mogli živeti u sigurnim i dostojanstvenim uslovima".

Smatraju da politički subjekti u Podgorici "zanemaruju ove ključne probleme, fokusirajući se na projekte poput krečenja fasada, asfaltiranja ulica, povratka korza ili renoviranja robnih kuća".

"Iako su ove aktivnosti važne, one ne mogu nadomjestiti potrebu za sistemskim rješenjima koja će se pozabaviti stvarnim i hitnim potrebama mladih podstanara", zaključuje Pokret podstanara.