Australijska policija provalila aplikaciju za razmjenu poruka kriminalaca, hapšenja po cijelom svijetu

"Sumnjamo da su stotine kriminalaca, uključujući italijanski organizovani kriminal, članove motociklističkih bandi, bliskoistočna i korejska mafija koristili Gost u Australiji i inostranstvu za krijumčarenje droge i naručivanje ubistva", saopštila je policija

8529 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Australijska policija je danas saopštila da je uhapsila 38 osumnjičenih širom zemlje, uz istovremena hapšenja u Kanadi, Švedskoj, Irskoj i Italiji nakon što se infiltrirala u "Gost", šifrovanu aplikaciju za globalne komunikacije, razvijenu za kriminalce.

"Sumnjamo da su stotine kriminalaca, uključujući italijanski organizovani kriminal, članove motociklističkih bandi, bliskoistočna i korejska mafija koristili Gost u Australiji i inostranstvu za krijumčarenje droge i naručivanje ubistva", saopštila je policija.

Australijska policija spriječila je da 50 ljudi bude ubijeno, kidnapovano ili ozbiljno povrijeđeno praćenjem pretnji kroz 125.000 poruka i 120 video poziva od marta, dodaje se u saopštenju.

Navodni administrator aplikacije, Jai Je Ion Jung pojavio se danas pred sudom u Sidneju pod optužbom da podržava kriminalnu organizaciju i koristi imovinu stečenu kriminalom. Jung se nije izjašnjavao o krivici niti tražio da bude pušten uz kauciju. On će ostati iza rešetaka sve dok se njegov slučaj ne vrati pred sud u novembru.

Jung je uhapšen u svojoj kući u utorak. Policija kaže da je Jung koristio mrežu preprodavaca da ponudi specijalizovane telefone kriminalcima širom svijeta.

Policija navodi da je Jung razvio aplikaciju za kriminalnu upotrebu 2017. godine. Australija se 2022. godine pridružila globalnoj radnoj grupi pod vođstvom Evropola koja je imala zadatak da istražuje Gost.

Florijan Mane, koji je na čelu tehničkog odjeljenja nacionalne sajber komande Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, naveo je u saopštenju australijske policije da su njegovi službenici tokom nekoliko godina davali tehničke resurse operativnoj grupi koja je pomogla dešifrovanju komunikacija.