Grit ispod Trebjese odvoze na deponiju u Podgorici, dio mještana Straševine prije uklanjanja traži odštetu

Firma "MM System" počela sa uklanjanjem spornog materijala

6685 pregleda10 komentar(a)
Ispod Trebjese počelo odvoženje grita, Foto: Privatna arhiva

Firma "MM System" počela je uklanjanje grita ispod Trebjese i sporni materijal će transportovati na deponiju Livade u Podgorici. Grit iz nikšićkog naselja Straševina neće za sada uklanjati, jer im dio mještana na čijim imanjima se nalazi pomenuti otpad to nije dozvolio da urade dok im firma "MM System" ne isplati odštetu.

Pomenuta firma je grit deponovala na privatnim imanjima u nikšićkim naseljima Kličevo i Straševina, kao i na zemljištu u Straševini koje pripada Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore i ispod Trebjese, koje je u vlasništvu Opštine Nikšić. Zbog toga su mještani pomenuta dva naselja mjesec i po organizovali proteste i blokadu magistralnog puta Nikšić - Podgorica, kod tunela Budoš.

Ispod Trebjese počelo odvoženje gritafoto: Privatna arhiva

Predsjednik Opštine Marko Kovačević je organizovao sastanak mještana sa predstavnicima nadležnih institucija i tada su mještani i Kovačević zauzeli zajednički stav da grit mora biti odvezen van Nikšića. Opština je protiv firme "MM System" podnijela i krivičnu prijavu zbog neovlašćeg uzurpiranja imovine.

Dio mještana Straševine traži odštetufoto: Privatna arhiva

Na nedavnom sastanku mještana sa ministrom ekologije Damjanom Ćulafićem, koji je organizovao predsjednik Skupštine opštine, Nemanja Vuković, dogovoreno je da blokade tunela budu obustavljene do 23. septembra, do kada "MM System" ima rok, koji im je dala Uprava za inspekcijske poslove, da uklone sporni materijal. Ukoliko to pomenuta firma ne uradi, kako je rečeno nakon sastanka, grit će izmjestiti Opština Nikšić, a resorno ministarstvo će finansijski pomoći .

Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) je utvrdio da grit, koji je u Nikšić stigao preko Brodigradilišta Bijela, gdje je prethodno dovezen iz Porta Montenegra, odnosno bivšeg Arsenala, nije opasan. Firma "MM System" je od Agencije za zaštitu životne sredine dobila odobrenje da sporni materijal bude izmješten na druge, zakonom predviđene lokacije.