Institut alternativa: Polovina poslaničkih klubova nije tražila pomoć u pripremi prijedloga zakona

Od ukupno 12, čak 6 klubova poslanika se od početka rada 28. saziva nije obraćalo Istraživačkom centru: Demokratska partija socijalista, Klub poslanika Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative, Albanski forum, Socijaldemokrate Crne Gore, Građanski pokret URA i Demokratska narodna partija

3836 pregleda2 komentar(a)
Foto: IA

Polovina poslaničkih klubova se u toku trenutnog saziva nije obraćala Istraživačkom centru Skupštine zahtjevima za izradu istraživačkih radova, dok Parlamentarna budžetska kancelarija nije primila nijedan zahtjev od poslanika, saopštili su iz Instituta Alternativa.

Iako je u dosadašnjem radu 28. saziva Skupštine, od ukupnog broja prijedloga zakona koji su dospjeli u proceduru, čak 37 odsto došlo od samih poslanika, isti se rijetko ili uopšte ne obraćaju za pomoć u pripremi prijedloga zakona analitičkim jedinicama koje im stoje na raspolaganju u okviru Skupštine, kazali su iz ove nevladine organizacije u saopštenju dostavljenom medijima.

"Tek polovina poslaničkih klubova, odnosno njihovih predstavnika u Skupštini, se od početka 28. saziva obraćalo Parlamentarnom institutu – Istraživačkom centru Skupštine, sa zahtjevom za izradu istraživačkog rada. Istraživački centar je do sada primio 24 zahtjeva, od čega se samo 7 odnosilo na pripremu prijedloga zakona, a ostali s s ciljem pripreme diskusije.

Parlamentarnoj budžetskoj kancelariji (PBK) se, od početka 28. saziva, niko od poslanika/-ca nije obraćao. PBK je, na sopstvenu inicijatvu, izrađivala prikaze ključnih budžetskih dokumenata, prijedloga zakona i izvještaja koje su bili na dnevnom redu radnih tijela i plenuma", navodi se u saopštenju.

Najviše zahtjeva je stiglo od kluba poslanika Pokreta Evropa sad (13), SNP-CIVIS 4 zahtjeva, Demokratska Crne Gore 2, ZBCG – Nova srpska demokratija 3, dok su klubovi Bošnjačke stranke, i Poseban klub poslanika podnijeli po 1 zahtjev.

Od ukupno 12, čak 6 klubova poslanika se od početka rada 28. saziva nije obraćalo Istraživačkom centru: Demokratska partija socijalista, Klub poslanika Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative, Albanski forum, Socijaldemokrate Crne Gore, Građanski pokret URA i Demokratska narodna partija.

Istraživački centar je, po zahtjevima poslanika, pripremao radove teme kao što su: poređenja nivoa prihoda u državama Evropske unije i Zapadnog Balkana, uporedne prakse pomorskih zakona, analize zakonodavstava zemalja regiona u dijelu izbora sudija Ustavnog suda, upoređivanja Zakona o šumama, ali i zakonskih rješenja za nelegalno stečenu imovinu za koju se ne vodi krivični postupak, uporedni pregled evolucije dvojnog državljanstva, itd, kazali su iz ove nevladine organizacije.