MPŠV: Radulovića za direktora Plodova preporučila partija, nastavio politiku prošlog menadžemnta

Iz Ministarstva poljoprivrede reagovali na saopštenje direktora Plodova

2985 pregleda3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da AD "Plodovi Crne Gore" nije vršilo otkup poljoprivrednih proizvoda tekuće godine, kao ni poslednjih deset godina, već Plodovi godinama funkcionišu po principu izdavanja imovine, naplate zakupnina iz kojih se na mjesečnom nivou obezbijeđuju plate zaposlenima i podmiruju ostali rashodi, od čega nikakvog interesa nema ni država, ni poljoprivredni proizvođači zbog kojih je društvo osnovano.

Oni su to naveli u reagovanju na izjavu direktora Plodova i kandidata za odbornika sa liste Pokret za Podgoricu Nikole Radulovića da ni Glavni grad ni Vlada na adekvatan način ne pomažu poljoprivrednim proizvođačima, ali ne zbog manjka novca u budžetu, već isključivo zbog neznanja i nezainteresovanosti.

Iz Ministarstva su kazali da su Plodovi osnovani 2004. godine, a da osnovna djelatnost društva, definisana Ugovorom o osnivanju jeste otkup, prerada i promet (na veliko i malo) voća i povrća.

"Društvo je osnovano kao akcionarsko u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima. Osnivači društva su Vlada Crne Gore (25,96% akcija), Glavni grad (52,74% akcija), Udruženje poljoprivrednih proizvođača voća i povrća „Ratar“ iz Podgorice (10,65% akcija) i Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Malesija“ iz Tuzi (10,65% akcija). Kapital društva iznosi 8.330.643,00 EUR. U vlasništvu društva nalazi se Distributivni centar na Tuškom putu površine 37.931m2, sa zatvorenim skladišnim prostorom površine 7.513m2, kao i zemljište u KO Mataguži površine 47.409m2 sa hladnjačom kapaciteta 2.000 tona", naveli su.

"Ovakvu poslovnu politiku prošlog menadžementa nastavio je i novi menadžment. Poslovni rezultati ovog društva su prošle godine bili negativni, što je nastalo kao rezultat prije svega isplate otpremnine bivšem izvršnom direktoru u iznosu od 50.000 eura, svega par mjeseci prije samog isteka mandata, a upravo kako bi gospodin Radulović, na predlog članova Odbora direktora iz reda predstavnika Glavnog grada, preuzeo ovu funkciju", rekli su iz Ministarstva.

Oni navode da je Radulović na mjesto izvršnog direktora imenovan mimo konkurencije i javnog oglašavanja, uz prethodne izmjene Statuta društva i spuštanje kriterijuma za izbor izvršnog direktora, sa 2/3 na prostu većinu, "kako bi se glas vladinog predstavnika u odboru direktora, koji je bio protivno ovakvoj odluci, obesmislio".

"Dakle, Radulovića je na mjesto izvršnog direktora preporučila partija, ne radna biografija, jer istu predstavnik Glavnog grada u Odboru direktora kao predlagač, nije ni dostavio. Preuzimanjem funkcije, Radulović je odbio da sprovede odluke Odbora direktora da se preuzme imovina društva i da se sa istom upravlja i privređuje, već je, kako je navodio u više navrata, pod pritiskom političkih partija i nalogu Glavnog grada, potrebno da Odbor direktora povuče donešene odluke, i da se imovina na Tuškom putu opet da pod zakup DOO „Tržnicama i pijacama“. Sve to i pored spornog ugovora kojim su ovi poslovi u prethodnom periodu bili definisani (isti ugovor o zakupu pratila su potpuno dva različita anexa ugovora), te zaključio novi ugovor u većem interesu za DOO „Tržnice i pijace“, nego u interesu firme na čijem je čelu", tvrde iz Ministarstva.

Poručuju da čudi potreba Radulovića da se sada zalaže za besplatna prodajna mjesta na Tržnicama i pijacama za poljoprivredne proizvođače, s obzirom da im je ustupio imovinu Plodova, bez da se založio da se ugovorom prepoznaju olakšice za poljoprivredne proizvođače, a što su pojedini članovi Odbora direktora tražili.

"Sumnje na nepravlnosti i nezakonite radnje sprovedene u prethodnom periodu (sklapanje ugovora štetnih po društvo, isplate bez pokrića i dokumentacije, nepokretanje pravnih mehanizama naplate potraživanje, nepokretanje mehanizama naplate izgubljene dobiti zbog korišćenje imovine Plodova od strane Tržnica i pijaca mimo ugovorenih odnosa, falsifikovanje aneksa ugovora zaključenog između AD Plodova i DOO Tržnice i pijace), na koje je predstvanik Vladinog dijela kapitala ukazivao izvršnom direktoru, Radulović je, iz njemu poznatih razloga, odbio da stavi u pravnu proceduru. Smatramo da javnost treba upoznati i sa činjenicom da je Radulović preuzimanjem mandata, i pored stalno zaposlenih u društvu koji nemaju radne obaveze i aktivnosti, angažovao nove službenike, bez obzira na finansijsku nestabilnost društva i negativan poslovni rezultat za prošlu godinu. Ideje o valorizacije hladnjače na koje Radulović ukazuje, o premještanju, izdavanju, davanju na korišćenje i slično, iznošene su usputno i neprofesionalno, bez ijedne analize, plana, troškovnika, očekivanog benefita za društvo".

Porulčuju da je očigledno Radulović odlučio da gradi političku karijeru, a ne karijeru dobrog menadžera, u suprotnom, raspolagao bi imovinom društva, pokrenuo otkup poljoprivrednih proizvoda, bar onih proizvoda za koje se svake godine javlja isti problem viška na tržištu i dao doprinos da društvo na čijem je čelu bude to koja će pomoći u rješavanju ovog problema, što i jeste osnovna djelatnost ovoga društva.

"U krajnjem, to što Radulović neistinama prikriva neznanje i nerad, bavi se tuđim poslom a svoj obavlja amaterski, ne bi bio problem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da Radulović ne obavlja funkciju izvršnog direktora u društvu u kom Vlada Crne Gore posjeduje 25% akcija, a koja od istog, zbog načina upravljanja, nema koristi i benefita. S druge strane, Ministarstvo ima troškove i obaveze kao akcionar AD „Plodovi Crne Gore“ - da do kraja 2028. godine izmiruje dug u iznosu od 2.343 eura mjesečno upravo za hladnjaču u Matagužima po osnovu Poljskog kredita. O postupanjima menadžmenta društva, kao i o postupanju Odbora direktora, a u cilju zaštite svog kapitala u društvu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u više navrata informisalo Vladu Crne Gore, Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, kao i Poresku upravu Crne Gore", zaključuje se u reagovanju.