Božović sa Gorjanc Prelević: Veting potreban, sagledati iskustva Albanije i Moldavije

Razgovarano i o potencijalnom doprinosu nevladinog sektora izradi zakona o vetingu

4060 pregleda0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo pravde

Veting za nosioce pravosudnih funkcija je potreban, i veoma je korisno sagledati iskustva Albanije i Moldavije u primjeni te prakse, zaključeno je na sastanku ministra pravde Bojana Božovića i direktoricom NVO "Akcija za ljudska prava", Teom Gorjanc Prelević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, razgovarano je o uslovima rada pravosuđa, o predlogu za uvođenje vetinga nosilaca pravosudnih funkcija i o izmjenama zakona u nadležnosti Ministarstva pravde.

"Istaknuta je potreba za unaprijeđenjem materijalnog položaja sudija i za povećanjem broja savjetnika i zapisničara. U vezi sa izraženim problemom odsustva zbog čestih bolovanja naglašena je potreba efikasnih zamjena, te ispitivanja ljekarske prakse određivanja bolovanja, s obzirom na moguće zloupotrebe", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Božović je izrazio spremnost da preduzme hitne mjere u cilju naplate potraživanja sudskih taksi, kako bi se od tih milionskih sredstava finansiralo poboljšanje uslova rada pravosuđa - "na primjer, uvelo snimanje sudskih ročišta i sudije oslobodile obaveze diktiranja zapisnika, itd".

"U pogledu vetinga, uoči konferencije koju na tu temu NVO “Akcija za ljudska prava” organizuje naredne nedjelje, zaključeno je da je veting potreban, i da je veoma korisno sagledati iskustva Albanije i Moldavije u primjeni vetinga. Razgovaralo se o tome kako bi taj proces mogao da teče i nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, a da ne dovede do prekomjernih potresa pravosudnog sistema. Razgovarano je i o potencijalnom doprinosu nevladinog sektora izradi zakona o vetingu", piše u saopštenju.