Digitalizovali manastir Prečista Krajinska kroz projekat turističke valorizacije

Iako je jedan od simbola grada Bara i crnogorske istorije, nalazi se u jako lošem stanju

3429 pregleda1 komentar(a)
Sa predstavljanja pojekta, Foto: Marija Pešić

Manastir Prečista Krajinska u Ostrosu, jedan od kulturno-istorijskih simbola ne samo Bara već Crne Gore, sada je digitalizovan pa je njegov 3D model zajedno sa istorijatom i svim važnim informacijama dostupan onlajn.

To je korak naprijed ka turističkoj valorizaciji manastira ali treba raditi na njegovom očuvanju.

To je rezultat i zaključak projekta "Turistička valorizacija i digitalizacija manastira Prečista Krajinska" koji je sprovela nevladina organizacija (NVO) "Montemisija", a finansirala Turistička organizacija Bar (TO Bar).

Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva za učešće u postupku raspodjele sredstava za realizaciju projekta valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Bar za 2024. godinu.

foto: Marija Pešić

Magdalena Radunović, konzervatorska savjetnica NVO "Montemisija", na prezentaciji ovog projekta je kazala da je manastir Prečista Krajinska biser kulturne baštine ne samo Bara već cijele Crne Gore i šire jer je on zaštićen i proglašen nacionalnim kulturnim dobrom.

Iako je jedan od simbola grada Bara i crnogorske istorije, ocijenila je Radunović, nalazi se u jako lošem stanju.

"Situacija na terenu je veoma loša. Manastir je u veoma lošem stanju što je nedopustivo. Stara konzervacija je popustila, restauracija je samo došla do petog sprata što nas opominje, gvozdena armatura štrči iz kule što je prosto nezamislivo za savremeno društvo i pokazuje naš odnos prema kulturnim dobrima koji bi morali da njegujemo", ispričala je ona.

Trebalo bi, po njenim riječima, makar ga sačuvati u onom stanju u kojem su ga oni zatekli da bi ga mogli prepustiti sledećim generacijama. Za nju je nezamislivo da se jedan takav biser kulturne baštine drži u tom stanju.

foto: Marija Pešić

U studiji koju su izradili u sklopu projekta oni su skrenuli pažnju na to i dali smjernice kako da se stanje poboljša. Ona sadrži i edukativan dio, uz opis istorijata i potencijalne ideje za restauraciju i očuvanje i turističku valorizaciju jer smatraju da je ovaj manastir u turističkom smislu potpuno neiskorišten.

Dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti koja je učestvovala u realizaciji projekta, kazala je da je sam značaj ovog manastira za identitet i kulturu Crne Gore neprikosnoven. Naglasila je da nisu dovoljno učinili da ga valorizuju na pravi način.

"Za njega se vezuje divna i, nažalost, tragična legenda o Vladimiru i Kosari. Dakle, tu imamo i nematerijalno kulturno dobro u sprezi sa materijalnim kulturnim dobrom. Nedopustivo je da se on danas nalazi u stanju u kakvom jeste", ocijenila je ona.

Napravila je paralelu sa Šekspirovom ljubavnom pričom o Romeu i Juliji koja je imala veliki uticaj na turizam i kulturu u Veroni što se moglo u Baru uradili i sa legendom o Vladimiru i Kosari ali, nažalost, nije.

"Upravo su ovakvi projekti koje, u korist valorizacije kulturnih resursa na teritoriji opštine Bar, podržava TO Bar iznimno značajni da se makar i na ovaj način ukaže na njihovu vrijednost i koliko bi ona mogla da se adekvatno valorizuje i doprinese, kako razvoju kolektivne svijesti o njenom značaju, tako i njenoj pravovremenoj zaštiti. Mislim da zaista, svi kolektivno, treba da se okrenemo tom našem vrijednom nasljeđu i da napravimo napore da ga zaštitimo i na pravi način valorizujemo", ispričala je Miranović.

Bojan Boljević, građevinski inženjer "Paten Studio", koji je radio digitalizaciju ovog projekta ispričao je i objasnio način na koji je napravljen online model manastira Prečista Krajinska i dodao da im je posao otežalo to što su neki djelovi manastira zapušteni ili nepristupačni.

Oni koji sada posjete ovaj manastir pronaći će QR kod koji će moći da skeniraju i pristupe ovom 3D modelu i vide manastir iz različitih uglova i perspektiva pa i a se informišu o njegovoj istoriji i značaju.

Boljević je istako da je ovakav način promocije i turističke valorizacije kulturno-istorijskih dobara već ustaljena praksa svugdje u svijetu te da on misli da bi se od toga u bliskoj budućnosti moglo i profitirati tako što će se pristup ovakvim sadržajima naplaćivati.

Predstavljanju projekta prisustvovali su zvaničnici Opštine Bar, Skupštine Opštine Bar i Turističke organizacije.