Katić: Opština Herceg Novi će i u narednom periodu nastaviti da aktivno koristi evropska sredstva

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) je saopšteno da su u okviru Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, danas u Herceg Novom obilježili Dan Interreg saradnje, u cilju promocije rezultata projekata i programa evropske teritorijalne i prekogranične saradnje

4047 pregleda0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MEP

Opština Herceg Novi će i u narednom periodu nastaviti da aktivno koristi evropska sredstva, uz nastavak veoma dobre saradnje sa Ministarstvom evropskih poslova (MEP), saopštio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Iz MEP je saopšteno da su u okviru Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, danas u Herceg Novom obilježili Dan Interreg saradnje, u cilju promocije rezultata projekata i programa evropske teritorijalne i prekogranične saradnje.

foto: MEP

U saopštenju se navodi da je na početku događaja održan sastanak između ministarke evropskih poslova Maide Gorčević, Katića i šefa Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ingvea Engstroma.

Iz MEP su kazali da je Gorčević izrazila zadovljstvo što se sastanak organizuje u Kući Iva Andrića, navodeći je kao primjer uspješnog korišćenja fondova Evropske unije.

"Posebno mi je drago što sam imala priliku da predsjednika Opštine i njegove saradnike upoznam sa predstojećim pozivima programa saradnje koji se finansiraju fondovima EU, ali i da razgovaram o svim izazovima sa kojima se susreće Opština Herceg Novi. Vlada Crne Gore i Ministarstvo evropskih poslova, u saradnji sa Delegacijom EU, stoje na raspolaganju Opštini Herceg Novi kako bi i u narednom periodu nastavili da uspješno koriste sredstva EU", istakla je Gorčević.

foto: MEP

Katić je kazao je da je Opština Herceg Novi u prethodnim godinama realizovala brojne projekte prekogranične saradnje, uključujući i projekte sa partnerima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Opština Herceg Novi će i u narednom periodu nastaviti da aktivno koristi evropska sredstva, uz nastavak veoma dobre saradnje sa Ministarstvom evropskih poslova. U tom smislu, dogovorili smo da u budućnosti zajednički organizujemo obuke za službenike lokalne samouprave kako bismo ojačali kapacitete za pripremu i sprovođenje projektata koje finansira Evropska unija", kazao je Katić.

Engstrom je kazao da je Dan Interreg saradnje prilika da razgovaramo o značajnim postignućima i slavimo uspjeh brojnih prekograničnih, transnacionalnih i međuregionalnih programa saradnje koje finansira EU.

"U saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova, u proteklih 15 godina smo uspješno realizovali stotine različitih projekata širom Crne Gore, i posvećeni smo nastavku ovog rada i u budućnosti. Ovi projekti imaju za cilj transformisanje lokalnih zajednica u konkurentne, inovativne, pametnije, otpornije i zelenije regije. Te transformacije će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, poboljšanih usluga za građane i turiste, čistijih okruženja i brojnih drugih koristi za lokalno stanovništvo", kazao je Engstrom.

Iz MEP su saopštili da je u okviru obilježavanja Dana Interreg saradnje održana zajednička pokazna vježba službi zaštite i spašavanja Herceg Novog, Konavala i Trebinja.

"Ove službe su intenzivno sarađivale u okviru projekta 'Flood & Fire', koji je sufinansiran kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora", piše u saopštenju.

Iz MEP su kazali i da je Gorčević sa saradnicima posjetila i Srednju mješovitu školu "Ivan Goran Kovačić" i uručila donaciju vrijedne opreme, uključujući 16 laptopova i televizor, navodeći da MEP na ovaj način želi da podrži jednak pristup obrazovanju.

"Oprema vrijedna oko 8,5 hiljada eura nabavljena je zahvaljujući sredstvima Interreg VI-A IPA programa Hrvaska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027. Nakon potpisivanja ugovora o donaciji, ministarka Gorčević je zajedno sa predstavnicima Delegacije EU razgovarala sa učenicima ove srednje škole o evropskim integracijama", piše u saopštenju.

Iz MEP su kazali i da je u okviru proslave Dana Interreg saradnje održana i zajednička biciklistička vožnja u saradnji sa SMŠ "Ivan Goran Kovačić" trasom nekadašnje željezničke pruge Ćiro, koja je transformisana u biciklističku rutu u okviru projekta ĆIRO II.

foto: MEP

"Ovaj projekat je, uz podršku gorepomenutog Interreg IPA programa, sprovela Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog u saradnji sa Opštinom Ravno i Opštinom Konavle", navodi se u saopštenju.

Dan Interreg saradnje obilježava se svake godine u septembru i oktobru u cilju promocije programa evropske teritorijalne i prekogranične saradnje i predstavljanja rezultat zajedničkih projekata institucija i organizacija u pograničnim područjima širom Evrope.

Ovogodišnji Dan Interreg saradnje usmjeren je na evropske vrijednosti, sa naglaskom na način kako prekogranični programi saradnje pomažu u prevazilaženju granica.