IJZCG: Još jedan slučaj morbila, bolest potvrđena kod osobe iz Rožaja

Iz IJZCG navode da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila

7737 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tokom prethodnih sedam dana (10. - 17. septembar 2024.) registrovan je jedan novi slučaj obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori 26, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

"Bolest je laboratorijski potvrđena kod osobe iz Rožaja, koja je hospitalizovana u Kliničko-bolničkom centru Berane. Epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje i domova zdravlja Berane i Rožaje preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti (epidemiološko istraživanje, predlog za vakcinaciju neimunizovanih, postekspoziciona vakcinacija kontakata i druge protivepidemijske mjere). Novoregistrovani slučaj nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajevima. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitijela na morbile)", ističe se u saopštenju IJZCG objavljenom na sajtu te institucije.

Iz IJZCG su kazali da u kontinuitetu pozivjua roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...).

Iz IJZCG su objavili tabelu u kojoj se prikazuje distribucija slučajeva po opštinama.

foto: IJZCG

Objavili su i tabelu u kojoj se prikazuje distribucija slučajeva prema uzrastu i vakcinalnom statusu:

foto: IJZCG

Iz IJZCG navode da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila.

"Vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana života, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu. Nadležne higijensko-epidemiološke službe (HES) u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu). Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci. Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu", piše u saopštenju.

Više informacija o morbilima, preporukama i obuhvatima vakcinacijom možete pronaći OVDJE.