"Crna Gora napravila veliki iskorak u smanjenju političkog uticaja na rad tužilaštva i pravosudnih organa"

Bramerc je kazao da ima saradnju na visokom nivou sa Vrhovnim i Specijalnim državnim tužilaštvom, kao i Ministarstvom pravde

5034 pregleda0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je napravila veliki iskorak na polju vladavine prava, a posebno u smanjenju političkog uticaja na rad tužilaštva i generalno pravosudnih organa, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića i tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove, Serža Bramerca.

Spajić je kazao da je napredak u poglavljima 23 i 24 je potvrđen i kroz dobijanje IBAR-a, "ali Crna Gora tim nije zadovoljna, već želi da dodatno unaprijedi stanje u domenu vladavine prava".

„Pokušavamo da poboljšamo uslove za rad tužilaštva, kako bi osigurali da imaju optimalan ambijent za ostvarivanje pravih rezultata u oblasti, koja je predugo bila bolna točka za Crnu Goru. Vladavina prava ostaje jedan od prioriteta i bićemo posvećeni da dostignemo nivo najrazvijenijih zemalja Evropske unije i u tom kontekstu nadamo se ekspertskoj podršci Mehanizma pravosudnim institucijama Crne Gore, kako bi ostvarili sve cijeve na našem EU putu“, rekao je Spajić.

Bramerc je kazao da ima saradnju na visokom nivou sa Vrhovnim i Specijalnim državnim tužilaštvom, kao i Ministarstvom pravde.

"Apostrofirao je da je veliki rezultat to što je politika distancirana od tužilaštva, a posebno ga raduje dinamika u radu Vlade na polju evropske integracije", piše u saopštenju.

„Međunarodna zajednica mora da vam pomogne da zadržite pozitivan momentum i ovu novu dinamiku. Mi ćemo uraditi sve da pružimo podršku vašem tužilaštvu, u skladu sa potrebama Crne Gore. Već smo ponudili ekspertsku podršku, kako bi se pojačali kapaciteti, za još jaču borbu protiv svih oblika krivičnih djela, uključujući i ratne zločine“, kazao je Bramerc.

Kako se navodi u saopštenju, konstatovano je i da su predstavnici SDT-a u ovoj godini već posjetili sjedište Mehanizma i prošli određene obuke.

"Na sastanku je potvrđena privrženost Crne Gore poštovanju međunarodnih obaveza u oblasti ratnih zločina i kontinuiranoj saradnji sa Rezidualnim mehanizmom, kao i sa susjednim zemljama u ispunjavanju mandata ovog organa", zaključuje se u saopštenju.