Jabukovo sirće snižava šećer, holesterol i apetit, ali ima i lošu stranu

Sadrži prirodne probiotike koji povoljno djeluju na zdravlje crijeva

30785 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće uglavnom koristimo kao blažu verziju za kiseljenje raznih salata, marinada, ali i kao prirodno sredstvo za čišćenje doma. Aki, jabukovo sirće je u posljednjih nekoliko godina ponovo postalo pravi hit i to najviše kod problema s povišenim holesterolom i šećerom u krvi.

Tradicionalno, proizvodi se od svježe istisnutog soka od jabuka koje fermentiraju. Njemu se dodaju kvasac i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u sirćetnu kisjelinu, a takvo sirće zapravo može da se napravi od bilo kojeg voća. Takođe, jabukovo sirće sadrži prirodne probiotike, a poznato je njihovo blagotvorno dejstvo na zdravlje crijevnog mikrobioma. Pored toga, sadrži i antioksidanse koji pomažu u sprječavanju oštećenja ćelija zbog starenja.

Zdravstvene dobrobiti jabukovog sirćeta

1. Doprinosi stabilnijim vrijednostima šećera u krvi

Nekoliko studija koje dokazuju da ispijanje jabukovog sirćeta prije obroka, a posebno ujutro natašte, zaustavlja nagli skok šećera u krvi. Jedna od najpoznatijih zagovornica ovakvog načina regulisanja šećera francuska biohemičarka Jessie Inchauspé stekla je brojne obožavatelje i sljedbenike, posebno među oboljelima od dijabetesa, zbog jednostavnog načina objašnjavanja kako uz jabukovo sirće postići stabilnije vrijednosti šećera u krvi. Inchauspé nije jedina koja vjeruje u moć ovog sirćeta. Nutricionistkinja Amanda Sauceda takođe smatra da je moć jabukovog sirćeta dobra za sve.

Rezultati sistematskog pregleda i meta-analize pokazali su da konzumacija jabukovog sirćeta značajno smanjuje nivo glukoze u krvi natašte ako se konzumira duže od osam sedmica.

2. Obezbjeđuje dobre vrijednosti holesterola

Prema rezultatima podataka objavljenim u BMC Complementary Medicine and Therapies konzumacija jabukovog sirćeta značajno je smanjila ukupni holesterol u serumu i povećala HDL, odnosno dobar holesterol (koji može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih problema) među ispitanicima. Dodatno, neki dokazi upućuju na to da uzimanje jabukovog sirćeta može pomoći u snižavanju ukupnog holesterola i triglicerida. Istraživanje koje je trajalo 12 nedjelja pratilo je dejstva uzimanja jabukovog sirćeta kod ljudi na niskokaloričnoj dijeti. Istraživači su otkrili da su učesnici koji su uzimali ovo sirće ne samo izgubili na težini više od onih koji su uzimali placebo, nego su takođe imali niže trigliceride i ukupni holesterol.

3. Doprinosi gubitku tjelesne težine

Sirće nije čarobna pilula i bez pridržavanja kompletne zdrave ishrane i vježbanja, neće puno doprinijeti gubitku kilograma. Ali, ako se pridržavate svega navedenog, dodavanje jabukovog sirćeta u rutinu može biti od koristi. Naime, tome u prilog govore i rezultati studije u International Journal of Exercise Science. Oni ispitanici koji su tokom četiri dana uzimali 30 mililitara jabukovog sirćeta, smanjili su tjelesnu težinu i masti.

4. Poboljšava apsorpciju hranjivih materija

Ova činjenica je posebno važna. Dobrobiti jabukovog sirćeta koriste i u zdravlju crijeva, odnosno odlične su za alkalizovanje organizma. Prema istraživanju kisjelost može poboljšati i podržati kvalitetno varenje.

foto: Shutterstock

"Sirćetna kisjelina u jabukovom sirćetu može da podstakne proizvodnju enzima za varenje koji pomažu u razgradnji i apsorpciji hranjivih materija iz hrane - objašnjava za Eat This doktor Wan Na Chun.

5. Smanjuje apetit

Uvođenje jabukovog sirćeta u dnevnu rutinu može koristiti u osjećaju sitosti. Francuska studija pokazala je da je dodavanje jabukovog sirćeta u hranu s visokim udjelom masti kod nekih životinja smanjilo apetit. Zato, smatraju ovi naučnici, ne može da škodi da isto probate i u svojim jelima.

6. Pomaže kod refluksa

Gastroezofagealna refluksna bolest nije nimalo prijatna i traži prilagođavanja u svakodnevici, u kojoj neki vjerno koriste jabukovo sirće. Unosom ovog probiotika crijevima obezbjeđujemo dobre bakterije koje pogoduju ravnoteži varenja i ublažavaju simptome GERB-a. Zanimljivo je istraživanje pokazalo da je žvakaća guma

Potencijalne opasnosti

Iako se pokazalo da je jabukovo sirće zaista korisno u mnogočemu, ono ima i manje poželjne strane. Jedna od njih je da ispijanje ove tečnosti zbog kisjeline može da ošteti zubnu gleđ. Ipak, riječ je o velikim količinama. Kako biste izbjegli oštećenje, jabukovo sirće razrijedite vodom i prilikom pijenja koristite slamku. Takođe, neki su od ispitanika u studiji objavljenoj u International Journal of Obesity prijavili kako su osjetili mučninu prilikom pijenja.

Kako uvesti jabukovo sirće u dnevnu rutinu

Razrijedite ga: Pomiješajte kašiku jabukovog sirćeta do dvije u čaši vode kako biste izbjegli oštećenje zubne gleđi.

Napitku dodajte med ili limun: Ako vam teško pada ispijanje sirćeta razrijeđenog vodom, dodajte kašiku meda ili sok od limuna koji će dodatno poboljšati okus.

Koristite ga prilikom kuvanja: dodajte malu količinu jabukovog sirćeta supama, varivima i marinadama za pikantan ukus.