Globalnom operacijom raskrinkana još jedna šifrovana komunikaciona platforma koju su koristili kriminalci

Zahvaljujući naprednim sigurnosnim funkcijama, Ghost je postao popularan među kriminalnim organizacijama. Korisnici su mogli kupiti taj alat bez davanja ličnih podataka, a platforma je omogućavala komunikaciju putem šifrovanih poruka, koje su se automatski brisale na ciljanom uređaju

20131 pregleda5 komentar(a)
Ghost koristio tri nivoa šifrovanja i nudio mogućnost slanja poruka praćenih specifičnim kodom, Foto: Europol

Europol i Eurojust, zajedno sa policijskim i pravosudnim organima iz devet zemalja, uspješno su juče raskrinkali još jednu šifrovanu komunikacionu platformu - Ghost, koja je kriminalnim mrežama omogućavala sigurno sprovođenje organizovanih kriminalnih aktivnosti na globalnom nivou.

Ta platforma bila je alat za aktivnosti poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca, ekstremnog nasilja i drugih oblika ozbiljnog kriminala, objasnili su iz Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona - Europola.

Objasnili su da je zahvaljujući naprednim sigurnosnim funkcijama, Ghost postao popularan među kriminalnim organizacijama, kao i da su korisnici mogli kupiti taj alat bez davanja ličnih podataka, a platforma je omogućavala komunikaciju putem šifrovanih poruka, koje su se automatski brisale na ciljanom uređaju, čime su mogli izbjeći otkrivanje i forenzičke mjere.

Izvršna direktorka Europola, Katrin De Bol, saopštila je da su tom akcijom jasno pokazali da, bez obzira koliko kriminalne mreže misle da su skrivene, ne mogu izbjeći njihov kolektivni napor.

"Policijski organi iz devet zemalja, zajedno sa Europolom, razmontirali su alat koji je bio spas za ozbiljan organizovani kriminal. Ova operacija je suština onoga što Europol predstavlja: pretvaranje saradnje u konkretne rezultate okupljanjem pravih ljudi, alata i stručnosti kako bi se obuhvatila svaka dimenzija ove kompleksne operacije. Rad koji smo obavili dio je naše trajne posvećenosti suzbijanju organizovanog kriminala gdje god da on djeluje. Želim izraziti zahvalnost svim našim globalnim partnerima koji su odigrali ključnu ulogu u uspjehu ove operacije", kazala je.

Iz Europola objašnjavaju da je Ghost koristio tri nivoa šifrovanja i nudio mogućnost slanja poruka praćenih specifičnim kodom, što bi dovelo do samouništenja svih poruka na ciljanom telefonu.

Dodaju da je na globalnom nivou, nekoliko hiljada ljudi koristilo taj alat, koji je imao vlastitu infrastrukturu i aplikacije sa mrežom prodavaca baziranih u nekoliko zemalja, te da je svakodnevno bilo razmijenjeno oko hiljadu poruka putem Ghost platforme.

Iz Europola ističu da je multinacionalni napor obuhvatio devet država, a pošto su serveri pronađeni u Francuskoj i Islandu, vlasnici kompanije locirani u Australiji, a finansijska sredstva u Sjedinjenim Američkim Državama, započeta je globalna operacija protiv te telefonske usluge.

"Rušenje platforme uključivalo je seriju koordinisanih racija i tehničkih intervencija. Tokom istrage, uhapšen je 51 osumnjičeni - 38 u Australiji, 11 u Irskoj, jedan u Kanadi i jedan u Italiji, koji je pripadnik italijanske mafijaške grupe Sacra Corona Unita".

Iz Europola ističu da se očekuju dalja hapšenja kako istraga napreduje. Navode da su realizacijom akcije spriječili brojne prijetnje po život, razbili laboratoriju za proizvodnju droge u Australiji, zaplijenili oružje, drogu i preko milion eura u gotovini na globalnom nivou.

"Kako bi se olakšale istrage ilegalnih aktivnosti omogućene ovom komunikacionom platformom, u martu 2022. godine u Europolu je uspostavljena Operativna radna grupa (OTF), koja uključuje organe za provođenje zakona iz Australije, Kanade, Francuske, Irske, Italije, Holandije, Švedske i Sjedinjenih Država. Ova radna grupa bila je ključna u mapiranju globalne tehničke infrastrukture i uspješno je ciljala ključne dobavljače i korisnike platforme, prateći njenu kriminalnu upotrebu i sprovodeći koordinisani napor da je zatvori, sve pod pravosudnim nadzorom zemalja članica Zajedničkog istražnog tima (JIT). Nadovezujući se na saradnju organa za provođenje zakona, JIT je uspostavljen između francuskih i američkih vlasti u januaru 2024. godine uz podršku Eurojusta i Europola.

Ova kompleksna, globalna operacija bila je moguća zahvaljujući aktivnoj saradnji među zemljama učesnicama i Europolu, koji su bili uključeni u različite komponente istražnih aktivnosti, uključujući akcije protiv visokorizičnih kriminalnih organizacija i ciljeva od velike vrijednosti, sajber-istrage, analizu transakcija kriptovaluta, česte razmjene obavještajnih podataka korišćenjem Europolovih sigurnih kanala i desetine operativnih sastanaka organizovanih u različitim zemljama. Tokom istrage, Europol je rasporedio stručnjake u Islandu, Irskoj i Australiji. Zbog složenosti ove istrage vođene podacima, u proces su bile uključene brojne ekipe Europola sa specijalizovanim tehničkim vještinama, uključujući one vezane za sajber-kriminal.

Europol i njegovi partneri nastavljaju da daju prioritet borbi protiv šifrovanih komunikacionih tehnologija koje koriste kriminalcifoto: Shutterstock

Za vrijeme trajanja akcije, u sjedištu Europola je takođe uspostavljen Zajednički operativni centar, gdje su predstavnici članova OTF-a i službenici Europola pružali podršku i olakšavali koordinaciju simultanih operativnih aktivnosti koje su se odvijale širom svijeta", kazali su iz Europola.

Zbog nedavnih akcija organa za provođenje zakona usmjerenih na platforme koje koriste kriminalne mreže, pejzaž šifrovane komunikacije postao je sve fragmentiraniji. Kao rezultat ovih operacija, mnoge nekada popularne šifrovane usluge su zatvorene ili poremećene, što je dovelo do rascjepkanja tržišta.

Kriminalci sada prelaze na niz manje poznatih ili posebno razvijenih komunikacionih alata koji nude različite nivoe sigurnosti i anonimnosti. Na ovaj način, oni traže nove tehničke solucije i koriste popularne komunikacione aplikacije kako bi diverzifikovali svoje metode. Ova strategija pomaže kriminalnim akterima da izbjegnu izlaganje svojih operacija na jednoj platformi, čime smanjuju rizik od presretanja.

Zbog toga pejzaž šifrovane komunikacije ostaje izuzetno dinamičan i segmentiran, što predstavlja stalne izazove za organe za provođenje zakona.

Pravni pristup podacima

Europol i njegovi partneri nastavljaju da daju prioritet borbi protiv šifrovanih komunikacionih tehnologija koje koriste kriminalci, zalažući se za uravnotežen pristup koji poštuje prava na privatnost i zadovoljava pravne standarde.

Privatne kompanije koje žele osigurati da se njihove usluge koriste u skladu sa zakonom takođe igraju važnu ulogu. One moraju osigurati da njihove platforme ne postanu utočišta za kriminalce i treba da pruže mehanizme za zakonit pristup podacima pod pravosudnim nadzorom i u punom poštovanju temeljnih prava.

Organi za provođenje zakona trebaju pristup komunikacijama među osumnjičenima kako bi se borili protiv ozbiljnih zločina. Ovo može koegzistirati sa zaštitom privatnosti, dok su garantovane kibernetička sigurnost i snažne pravne garancije i nadzor.