Kuljača: Iza ostavki članova Izvršnog odbora TO Budva stoji glavni oparativac Nikola Jovanović

"Niko nije slijep da ne vidi da je galama podignuta da bi se zamazao politički motiv moje smjene, pod plaštom brige za TO Budva i preuzela direktorska pozicija u izborne svrhe", kaže Kuljača

7113 pregleda13 komentar(a)
Nemanja Kuljača, Foto: Vuk Lajović

Direktor Turističke organizacije Budva Nemanja Kuljača kazao je da se mjesecima unazad o njemu i TO Budva plasiraju laži preko glavnog operativca Nikole Jovanovića.

On je optužio Jovanovića da stoji iza političke akcije ostavki četiri člana Izvršnog odbora TO. Kuljača je reagovao na tekst "Kuljači se sprema smjena: Turistička organizacije Budve ostala bez Izvršnog odbora".

“Tendeciozne i neistinite informacije kojih je prepun tekst dolaze od političke grupacije “Budva, naš grad” po čijim se instrukcijama realizuje politički obračun uz korišćenje gebelsovskih metoda. Već mjesecima plasiraju laži о meni i TO Budva i obmanjuju javnost preko glavnog operativca te privatne organizacije Nikole Jovanovića i njegovih poslušnika, koji je organizator ove političke akcije u toku izborne kampanje. Niko nije slijep da ne vidi da je galama podignuta da bi se zamazao politički motiv moje smjene, pod plaštom brige za TO Budva i preuzela direktorska pozicija u izborne svrhe.

"TO Budva i njena stručna služba koja je jedina zakonom i Statutom ovlašćena da priprema dokumentaciju za Izvršni odbor i Skupštinu nikada nisu informisane o ostavkama članova Izvršnog odbora. Cijela “akcija” se sprovodi u tajnosti uz kršenje zakona budući da smo za nju saznali iz novina, što je apsurdno. To očigledno dokazuje da se radi o ispolitizovanom slučaju. Jasna je namjera ekipe “Budva, naš grad” da politički ofarba rad TO Budva kao nezavisne i stručne organizacije, sa željom da preuzmu TOB i druga preduzeća pred izbore. Namjera im je da pritiskom i ucjenama utiču na glasanje zaposlenih i njihovih porodica, što im je manir u drugim preduzećima kojima rukovode njihovi kadrovi”, naveo je Kuljača.

Neistinite su i informacije, kako je naglasio, da je TO Budva bez Izvršnog odbora jer mandat članova važi do imenovanja novih.

“Isti ti ljudi, koji me sada nezvanično optužuju izabrali su me za direktora prije 8 mjeseci, 15. januara tekuće godine. Odjednom sumnjaju u moj rad, dok sprovodim aktivnosti po Programu rada i stavkama koje su oni izglasali i tako utvrdili okvir za poslovanje Organizacije i mene lično u 2024. godini. Ne želim dalje da ulazim u komentarisanje uvreda, optužbi, podmetanja jer bih se tako spustio na nivo onih koji su dotakli dno svakog mogućeg političkog i profesionalnog djelovanja.Moram istaći i da su neistinite uvrede i provokacije da je u TO Budva došlo do netransparentnog trošenja novca, te do nekakvog političkog zapošljavanja pred izbore. Zamjeraju mi se da nisam imao saglasnost IO za pojedine programe, dok istovremeno predsjednik IO nije htio, politički motivisan, da zakaže i održi sjednicu Izvršnog odbora od 9. aprila 2024 godine. Na moje insistiranje u 2022. i 2023. godini je održano 47 sjednica IO i sad se pojedini članovi usuđuju da izgovore da nisu bili obaviješteni. Zajedno smo donosili odluke koje su rezultirale nezabilježenim brojem realizovanih aktivnosti po godini i rekordnim prihodima. Prethodnih godina, primjera radi, 2020. godine je održano ukupno 11 sjednica IO, a 2021. godine sedam”, istakao je Kuljača.

Na kraju, kako dodaje, zaista je za nevjerovati da se mu se spočitava da je TO Budva odgovorna za lošiju turističku sezonu.

“Prije svega, po broju registrovanih gostiju, prihodima TO i statističkim podacima sezona je na nivou prethodne. Svaki građanin Budve zna koji su problemi ugrozili sezonu i onemogućili je da bude bolja, a imidž Budve srozali na do sad nezapamćeni nivo i natjerali nas da se stidimo pred gostima i od medijskih naslova o Budvi u regionu i šire. Na te probleme su prigovarali svi gosti i građani Budve bilo da je to loše upravljanje smećem, širenje neprijatnih mirisa po gradu, prljave i masne ulice, nestašica vode, građevinski radovi, komunalni nered ili izlivanje kanalizacije u more koje je postalo redovna pojava na brojnim plažama od čega smo ljetos bili na ivici zaraze. Nadležnosti TO Budva nemaju veze sa ovim poslovima.

"Naravno, za sve to su odgovorni vodeći ljudi grupacije “Budva, naš grad”, kojoj pripadaju predsjednik i pojedini članovi IO, samo što bi sad željeli da optuže nekog drugog da je kriv za sav ljetošnji nered i skinu odgovornost sa sebe. Dok drugi nisu radili svoj posao i tako napravili haos u gradu ove turističke sezone, TO Budva je izvršila sve svoje zadatke koji su joj zadati Programom rada od strane Izvršnog odbora. Funkcioniše normalno uz sve poteškoće koje je donijelo odustvo sjednica IO od aprila mjeseca tekuće godine, zbog namjerne opstrukcije od strane predsjednika IO Nikole Martinovića.TO Budva je ovog ljeta imala niz prigovora turista, privrede i građana zbog ogromnog broja nelegalno postavljenih privremenih objekata, što je opet očigledna krivica nesavjesnog rada opštinskih službi koje nemaju veze sa TO Budva”, naveo je Kuljača.

Kako je ko i koliko radio, dodaje on, može se vidjeti i u promo filmu rađenom povodom dana Opštine za 2023. god u kome su 80 procenata sadržaja zauzeli programi i projekti TO Budva.

“Gotovo je nevjerovatno da, kako su novine nezvanično saznale od pojedinih članova IO, koji svoje ostavke nisu dostavili stručnim službama TO Budva, pa samim tim nisu formalno ni podnijete, da "dovode u pitanje trošenje budžeta TO Budva" iako se sredstva ulažu u skladu sa Programom koji za koji su sami glasali i tako meni, kao direktoru dali u zadatak da ga sprovodim. Ovakve izjave su namjerno konstruisane u cilju nanošenja profesionalne, političke i lične štete prema rukovodstvu TO Budva.

"Pozivam sve članove IO koji su navodno podnijeli ostavke, o čemu nije obaviještena Stručna služba TO Budva, dakle sve one koji su glasali za bukvalno sve projekte i način ulaganja sredstava da javno, pod svojim imenom i prezimenom, istaknu konkretnu sumnju za bilo koje postupanje mene kao direktora i mojih saradnika i da podnesu prijave. Kao odgovorna osoba koja svoj posao radi savjesno i marljivo pozivam Vijesti i CIN, ali i sve one koji zvanično i nezvanično sumnjaju u zakonitost mog rada da bez odlaganja podnesu krivične prijave ili pokrenu postupke za ispitivanje rada mene lično i cijele organizacije umjesto da se bave podmetanjima, klevetama i najsitnijim politikanstvom, podvalama i potkazivanjem čega je nažalost prepun sporni tekst”, istakao je Kuljača i dodao:

"Pozivam ovim putem predsjednika IO i članove Izvršnog odbora TO Budva koji ga podržavaju, a mišljenja su koje su navele Vijesti, koje uzgred meni nikad u oči nisu saopštili, već je bilo sasvim suprotno u direktnoj komunikaciji, bez obzira da li su podnijeli ostavke ili ne, da se javno oglase povodom političkih smicalica i otimanja kancelarija TO Budva u jednoj potpuno nezakonitoj, divljački izvedenoj akciji budući da je izostala njihova reakcija, a da su dužni da se staraju o imovini TO Budva.

"Kada je u pitanju sazivanje sjednice Skupštine TO Budva obavještavam javnost da se sjednica može sazvati isključivo po unaprijed utvrđenoj proceduri u skladu sa Zakonom i Statutom TO Budva. Nijedno direktorsko mjesto nije ničije nasledstvo, i niko sa njim nije vjenčan, pa ni ja, tako da ni moja zakonita smjena nije ni najmanje sporna. Sa druge strane, postupanje suprotno zakonu koje bi imalo za cilj politizaciju rada ove organizacije neće biti dozvoljeno i biće spriječeno na sve načine zasnovane na zakonu jer je krajnje vrijeme da se stane na put pravnom nasilju, izvrgavanju ruglu institucija Opštine Budva”, zaključio je Kuljača.