Spremaju izmjene zakona o rudarstvu

Ministarstvo objavilo javni poziv nevladinim organizacijama da predlože predstavnika koji će učestvovati u radnoj grupi

2707 pregleda0 komentar(a)
Brojni problemi u rudarstvu (ilustracija), Foto: RUP

Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa sprema izmjene i dopune Zakona o rudarstvu, između ostalog, zbog zastarjelosti aktuelnog zakona, njegove neusklađenosti s ostalim zakonima i posebno zbog činjenice da se on pored ostalih mineralnih sirovina, odnosi i na naftu i gas.

“Naime, od 2010. godine postoji poseban Zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika, pa se Zakon o rudarstvu mora ažurirati i izmijeniti izostavljanjem mineralnih sirovina u tečnom i gasovitom stanju”, pojasnili su iz ovog resora koji je juče objavio javni poziv nevladinim organizacijama da predlože predstavnika koji će učestvovati u radnoj grupi za izradu Nacrta ovog akta.

“Takođe, pripremi navedenenog nacrta pristupa se i zbog potrebe unapređenja važećih zakonskih rješenja, kojima bi se riješili brojni problemi, od kojih, posebno, postojeća zloupotreba lokaliteta mineralnih sirovina od strane pojedinaca, nepreciznost pravnog okvira za poslovanje privrednih subjekata u oblasti rudarstva, nelojalna konkurencija na tržištu nemetaličnih mineralnih sirovina koje se koriste za proizvodnju građevinskog materijala, nesprovođenje rekultivacije na napuštenim lokalitetima usljed raskida koncesionog ugovora ili nakon nelegalne eksploatacije...”, pojašnjeno je iz ovog resora.

NVO u radnoj grupi mogu imati jednog predstavnika, a pravo predlaganja kandidata za člana radnog tijela imaju NVO čije je područje djelovanja vezano za ovu oblast.

Rok za dostavljanje predloga je deset dana od dana objavljivanja ovog poziva.