Premijera predstave „Heroj nacije“ večeras u Nikšićkom pozorištu

Predstava je rađena po tekstu Ivana M. Lalića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića

1710 pregleda0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić

Večeras će na sceni Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 20 časova, biti premijerno izvedena predstava „Heroj nacije“, rađena po tekstu Ivana M. Lalića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića. Reprizno izvođenje zakazano je za naredni dan u istom terminu.

U predstavi igraju: Vladan Gajović, Biljana Keskenović, Stevan Vuković, Maja Stojanović i Ljubomir Bandović/ Nikola Vasiljević. Scenografiju potpisuje Vesna Sušić, kostimografiju Margareta Šobot, a muziku grupe Autogeni trening i Azilanti.

„Ma koliko puta da je izgovoreno, ne može se izbeći jer je istinito: kao što je ćelija osnovna jedinica građe svakog živog organizma, tako je porodica oduvek bila osnovna ćelija društva. Ognjište je deo porodičnog prostora namenjen za loženje vatre, oko koje bi se porodica okupljala u cilju zbližavanja. Vremenom, pojam ognjišta postaje jedan od najvažnijih simbola u ranoj ljudskoj kulturi, kojim se pokazuje i čuva identitet, kao i postojanje zajednice uopšte“, kazao je, povodom premijere, reditelj Milan Nešković.

foto: Duško Miljanić

Nešković je rođen u Valjevu. Pozorišnu režiju diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Nikole Jevtića i Alise Stojanović. I sam se bavi pedagoškim radom kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu. Višestruko je nagrađivan za dosadašnji pozorišni rukopis, a dugi niz godina aktivan je na raznim poljima kulture u regionu.

foto: Duško Miljanić

„Ognjište modernog doba je televizor. Sav nameštaj nam je usmeren prema njemu. Više od pola veka okupljamo se oko njega i utvrđujemo identitet svoje porodice kroz jednosmernu komunikaciju sa tim magičnim ekranom. Međutim, šta se događa kada komunikacija postane dvosmerna? Da li je moguće da ognjište postane uzrok raspada jedne porodice? Preplavljeni medijima i društvenim mrežama, sve se više otuđujemo i postajemo društvo bez empatije. Reč društvo je postala daleka i velika. Od društva smo se odrodili, ostala je još porodica. Ona je utočište od svega što nam se događa ili što nam se servira. Tu pronalazimo utehu, ljubav i zagrljaj, tu se ne stidimo sopstvenih suza. Kada članovi porodice izgube empatiju jedni prema drugima, da li je to konačan kraj društva ili samo ćelije koja nas čini živim organizmom? “, riječi su Neškovića koji prvi put režira u Nikšićkom pozorištu.

Dizajn plakata za predstavu kojom Nikšićko pozorište otvara pozorišnu sezonu,uradila je Vesna Sušić, a autor fotografija je Duško Miljanić.