Vuković i Satler ukazali na važnost diverzifikacije ekonomije

Ministar finansija se sastao sa ambasadorom EU

2094 pregleda1 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) moguće je ubrzati samo udruženom posvećenošću Vladinih institucija i Delegacije EU u Crnoj Gori, poručeno je prilikom prvog susreta ministra finansija Novice Vukovića i novoimenovanog ambasadora EU u Crnoj Gori Johana Satlera.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je sastanak jebio prilika da se sagledaju aktivnosti koje predstoje Crnoj Gori na evropskom putu, naročito kroz prizmu Reformske agende i Plana rasta za Zapadni Balkan.

Vuković rekao je da Vlada "posvećeno radi da nadomjesti zastoj koji je u ranijem periodu zabilježen na evropskom putu i da ubrza integrativni proces, istovremeno jačajući životni standard i ekonomski rast države".

On je upoznao Satlera sa ključnim politikama koje je Ministarstvo finansija sprovelo u prethodnih deset mjeseci, akcentujući izradu Fiskalne strategije za period 2024-2027. godine, koja podrazumijeva "niz reformskih procesa, ali i set konzervativnih kompenzatornih mjera".

foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Vuković je ukazao i na važnost emitovanja domaćih obveznica na međunarodnom tržištu, sticanje uslova za predstojeće potpisivanje DPL (Development Policy Loan) aranžmana sa Svjetskom bankom, unaprijeđenu ocjenu kreditnog rejtinga, ali i "kvalitetnu saradnju" sa Međunardnim monetarnim fondom i drugim finansijskim institucijama.

Satler je, kako se navodi, ukazao na važnost konstruktivnog dijaloga i intenzivne saradnje sa Ministarstvom finansija, budući da ono ima ključnu ulogu u čak 11 pregovaračkih poglavlja, istakavši punu posvećenost tom procesu sa pozicije najvišeg predstavnika EU u Crnoj Gori.

Zajednički je ocijenjeno koliko je bitna diverzifikacija ekonomije Crne Gore, a Vuković saopštio je da će poseban fokus u narednom periodu biti na oblastima poljoprivrede, energetike i saobraćaja, podsjetivši na stimulativne mjere predviđene Fiskalnom strategijom za poslovanje u manje razvijenim opštinama Crne Gore.