Odlazeći šef NATO-a upozorava Evropljane i Amerikance na opasnost od "izolacionizma"

"Koncentrisati se na kratkoročne nacionalne interese nauštrb dugoročne saradnje neće biti za našu dobrobit", upozorava Stoltenberg

4497 pregleda0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters

Evropljane i Amerikance na iskušenje "izolacionizma" upozorava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u oproštajnom govoru koji će održati danas, pred svoj odlazak sa čela Alijanse u oktobru.

Poslije deset godina na čelu te organizacije bivši norveški premijer napušta tu funkciju, a na njegovo mjesto dolazi bivši holandski premijer Mark Rute.

"Glasovi su se digli sa dvije strane Atlantika koji pozivaju Ameriku i Evropu da idu različitim putevima... izolacionizam neće garantovati bezbjednost nikome", piše u govoru Stoltenberga čije djelove je objavio NATO.

"Koncentrisati se na kratkoročne nacionalne interese nauštrb dugoročne saradnje neće biti za našu dobrobit", upozorava Stoltenberg.

Predsjednički kandidat američkih republikanaca Donald Tramp više puta je kritikovao evropske saveznike SAD da su "loše platiše" i čak prijetio da će ih, ako ne doprinesu dovoljno finansiranju Alijanse, prepustiti samima sebi ako i njih napadne Rusija.

"Značaj Atlantskog saveza doveden je u pitanje. On se nazivao podijeljenim, zastarjelim, 'u moždanoj smrti'. Ali realnost je da je NATO snažan i važniji nego ikad", poručuje Stoltenberg u svom posljednjem govoru kao generalni sekretar organizacije.