U Tivtu predstavljena nova knjiga Lazara Božovića "Štorija o zaslužnim Tivćanima"

Na preko 260 strana i sa više od 370 fotografija, knjiga donosi biografije i manje poznate detalje iz života 50 Tivćanki i Tivćana koji su, po ocjeni autora, svojim djelima i radom zavrijedili da im se na ovaj način oda počast i oni uvrste u zaslužne građane Tivta.

2811 pregleda0 komentar(a)
Detalj sa predstavljanja knjige, Foto: Siniša Luković

Izložbeni prostior JU Muzej i galerija Tivta bio je pretijesan da primi sve zainteresovane koji su sinoć pohrlili na promociju najnovije. 11. po redu knjige lokalnog publiciste Lazara Božovića, naslovljene "Štorija o zaslužnim Tivćama".

Na preko 260 strana i sa više od 370 fotografija, knjiga donosi biografije i manje poznate detalje iz života 50 Tivćanki i Tivćana koji su, po ocjeni autora Lazara Božovića, svojim djelima i radom zavrijedili da im se na ovaj način oda počast i oni uvrste u zaslužne građane Tivta.

Među njima su čuveni meštri i inženjeri nekadašnjeg Arsenala, kulturni poslenici, građanski aktivisti, privrednici, ljekari, novinari, umjetnici, vojnici, sportisti, feštađuni, muzičari, političari... Najmlađi među onima koje je Božović uvrstio u zalsušne Tivćane je bivši vaterpolo reptrezentativac Crne Gore Vjekoslav Pasković (39), a najstariji dugogodišni član Glazbeno-prosvjetnog društva "Tivat" i čovjek koheg generacije Tivćana pamte po tome što se uveseljavajući djecu i dijeleći im poklone, redovno prerušavao u Djeda Mraza, Toni Nikolić (89) koji je na žalost, preminuo samo par dana prije promocije ove knjige.

"Njeguš korijenima i duhom, tradicijom i mirisom krša i pelina sa jedne, a morski ćitadin sa druge strane uz slanu ariju Boke, rođen u Kotoru, Lazar Božović svoj životni i radni vijek vezao je za Tivat. On pasionirano i vrijedno, svojim zapisima pisanim srcem, čuva i njeguje i jednu i drugu ovu kulturološku dimenziju. Njegovo pero – fotografski, reću ću - usmjereno je na ljude i njihove male i velike živote, užance, njihovu djelatnost, sve različitosti i originalnosti koje us posjedovali i koje posjeduju. Ne da Lazar zaboravu ni 50 znamenitih Tivćana koliko ih je izdvojio za svoju novu knjigu, opisao, obojio i smjestio u arhiv- škatulu sjećanja", kazala je, predstavljajući knjigu, pjesnikinja iz Kotora Dubravka Jovanović.

Autor Lazar Božović kazao je da je na ideju da napiše ovu knjigu došao lično poznavajući sve ljude koje je uvrstio među njene korice, a sa koiuma je ili odrastao, ili sarađivao ili od njih učio u raznim fazama svog života.

"Ima još dosta zaslužnih ljudi koje ja ovdje nisam pomenuo jer ja nisam pisao o znamenitim Tivćanima, nego o zaslužnim a vjerujte, svaki od ovih pomenutih zaslužuje da bude zapisan. Ovdje su biografije tih po mom sudu, 50 značajnih Tivćanki i Tivćana koji žive i rade ili su radili u našem gradu i praktično, kao i ovaj svjetionik sa nalsovne stran knjige, davali pravac mlađim generacijama kako da se kreću u svim društima u kojima smo kao zajednica, bili", istakao je Božović diodajuči da ga žalosti što kako je kazalo, "nije bilo razumijevanja komisije Opštine Tivat za dodjelu sredstava za podršku izdavaštvu" da lokalna uprava podrži objavljivanje ove knjige, pa je onda on lično juz pomoć sponzora, uspio da je odštampa.