Kordić u Parizu: Vlada želi jačati ambijent za strane investicije

Ministarstvo turizma saopštilo da je jedna od najznačajnijih i najluksuznijih hotelskih grupacija u Francuskoj iskazala interesovanje za rad u Crnoj Gori

1293 pregleda2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo turizma

Namjera Vlade je da u kontinuitetu jača ambijent za strane investicije i da kroz svojevrsnu „ekonomsku tranziciju" čini iskorake ka članstvu u Evropskoj uniji, kazala je ministarka turizma Simonida Kordić.

Ministarstvo je saopštilo da se ona, tokom drugog dana Međunarodnog sajma u Parizu, sastala sa poslovnim udruženjem MEDEF, koje predstavlja najveću mrežu preduzetnika u Francuskoj.

Ona je tom prilikom zahvalila na "permanentnom interesovanju i izvanrednoj saradnji" koju MEDEF ostvaruje sa Crnom Gorom.

„Turizam je najznačajnija privredna grana u Crnoj Gori, koja direktno generiše i trećinu BDP-a, dok je posredno taj procenat i značajniji. Opredjeljenje Crne Gore i ukupnog društva je da što prije postane članica EU i na taj način zaokruži sopstveni integracioni okvir i postavi temelje dugoročnog razvoja, zasnovanog na standardima i vrijednostima savremenih demokratija” , poručila je Kordić.

Ministarka i državni sekretari Vuk Žižić i Petar Drašković, u prisustvu ambasadora Crne Gore u Francuskoj Ivana Ivaniševića, razgovarali su i sa predstavnicima Emovisa, kao i grupom Barriere, "jednom od najznačajnih i najluksuznijih hotelskih grupacija u Francuskoj", iz koje su, kako je saopšteno, iskazali interesovanje za rad i u Crnoj Gori.

"Na sastanku je ocijenjeno da postoji potencijal te da je saradnja u oblasti ekskluzivnog turizma sa grupama poput Barriere od posebnog značaja za našu zemlju", dodaje se.

Kordić je u Parizu naglasila i otvorenost za saradnju sa "francuskim školama koje baštine izuzetnost u ugostiteljstvu".

"Posebno je iskazano interesovanje za projekte koji bi dalje razvijali crnogorsku turističku ponudu, a u razgovoru sa predstavnicima Privredne komore Pariza istakla je značaj unaprijeđenja saradnje i razmjene iskustava na svim nivoima, naročito kada je riječ o promociji Crne Gore kao cjelogodišnje destinacije", zaključuje se.