HRA: Vjerujemo da će otvaranje Klinike za psihijatriju donijeti okruženje koje pogoduje oporavku pacijenata

"HRA se godinama intenzivno zalagala za izgradnju nove Klinike, jer su uslovi u nekadašnjoj klinici bili mizerni i nedostojni i pacijenata i zaposlenih", podsjeća ta NVO

1567 pregleda2 komentar(a)
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravila je otvaranje nove Klinike za psihijatriju „Dr Dušan Kosović”, u sklopu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Kažu kako vjeruju da su uslovi za liječenje pacijenata sa mentalnim oboljenjima sada veoma unaprijeđeni i da će imati adekvatno, pozitivno terapeutsko okruženje, koje jedino pogoduje njihovom oporavku.

"HRA se godinama intenzivno zalagala za izgradnju nove Klinike, jer su uslovi u nekadašnjoj klinici bili mizerni i nedostojni i pacijenata i zaposlenih. Klinika se nalazila u trošnoj prizemnoj zgradi, čiji se jedan dio i urušio. Sobe sa po pet i više kreveta bile su zapuštene, bez ikakvih uslova za poštovanje privatnosti pacijenata. Nije bilo uslova za liječenje žena zavisnica od alkohola i narkotika, kao ni za psihijatrijsko liječenje maloljetnika. Nije bilo posebne prostorije za radno-okupacionu terapiju, ni dovoljno stolica, niti su ljekari imali prostor za odmor tokom večernjih dežurstava", navodi se u saopštenju.

Kažu da su, poslije apela HRA u aprilu 2016. tadašnjem ministru zdravlja Budimiru Šegrtu i direktoru KCCG-a Ranku Lazoviću, da se saniraju uslovi u kojima je djelovala Klinika, do juna 2017. izvedeni radovi na adaptaciji prostora, ali da to nije moglo učiniti taj prostor adekvatnim okruženjem za liječenje.

"U martu 2018. godine ponovo smo apelovali na tadašnju direktoricu KCCG, Zoricu Kovačević, da hitno raspiše tender za izgradnju nove klinike i obezbijedi novac koji nedostaje za izgradnju. Do maja 2019. godine tender nije bio raspisan, pa smo i u emisiji 'Reflektor' TV Vijesti apelovali na tadašnjeg ministra zdravlja, Kenana Hrapovića, i druga resorsna ministarstva da hitno pristupe sistemskom rješavanju ovog problema, ali ni tada ništa nije bilo preduzeto", dodaje HRA.

Podsjećaju da je, u februaru 2018, porodica pokojnog crnogorskog psihijatra Dušana Kosovića donirala Kliničkom centru 200.000 eura za opremanje nove Klinike za psihijatriju.

"Nažalost, Vlada Crne Gore nije obezdijedila preostali novac, a u međuvremenu je došlo do dodatnih oštećenja na krovu zgrade, pa je u septembru 2022. godine Klinika i potpuno zatvorena. Pacijenti kojima je bio neophodan hospitalni psihijatrijski tretman slati su na liječenje u Specijalnu bolnicu za psihijatriju Dobrota i Psihijatriijsko odjeljenje Opšte bolnice u Nikšiću", piše HRA.

Kažu da su apeli te NVO "konačno urodili plodom" u martu 2022, kada je tadašnja direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović objavila raspisivanje tendera za izgradnju nove klinike i javnost obavijestila da je novac za njenu izgradnju obezbijeđen.

"Sada je konačno došlo vrijeme da se zaposleni na Klinici u odgovarajućim uslovima posvete unapređenju poštovanja prava psihijatrijskih pacijenata i vraćanju njihovog dostojanstva koje je narušavano zbog liječenja u neadekvatnim uslovima i nemogućnosti da pravo na liječenje ostvare u gradu u kojem žive oni i njihove porodice", dodaju.

Kažu da HRA nije pozvana na otvaranje novog objekta Klinike, ali da se nadaju da "neće biti otpora" da je posjete i vide kako je Klinika uređena i koje će usluge pacijentima biti dostupne.

"Podsjećamo da Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) dolazi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori naredne godine i HRA će se založiti da u program posjete uključe i novu Kliniku za psihijatriju u Podgorici, kao i Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Dobroti, u kojoj, nažalost, i dalje postoje neodgovarajući uslovi za liječenje", zaključuje se u saopštenju.