Za poljoprivredu fali 36 popisivača

Popis poljoprivrede počeće 1. oktobra, a Monstatu u 15 opština, osim popisivača, nedostaje i osam instruktora za taj posao

5497 pregleda2 komentar(a)
Oko 60 odsto opština bez dovoljno osoblja za popis (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Opštine Tivat, Kotor, Herceg Novi i Žabljak nisu imale nijednog prijavljenog kandidata koji bi mogao da obavlja poslove instruktora ili popisivača na predstojećem popisu poljoprivrede. Osim toga, s manjkom ovih službenika kuburi još 11 opština, u kojima se na javni poziv nije prijavio dovoljan broj zainteresovanih.

Popisivača i instruktora tako fali i u Baru, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Nikšiću, Pljevljima, Plužinama, Tuzi, Ulcinju, Zeti i Šavniku.

Ovi podaci se nalaze na sajtu Monstata.

Popis poljoprivrede će se sprovoditi od 1. oktobra do 1. decembra, s ciljem da se obezbijedi realna slika o stanju poljoprivrede u Crnoj Gori, kao i međunarodno uporedivi podaci o njenoj strukturi i poljoprivrednim gazdinstvima.

Uprava za statistiku Monstat je javni poziv za poslove popisa sprovela od 3. do 9. septembra, a kroz njega se tražilo 45 instruktora i 149 popisivača. U rezultatima tog poziva piše da je za popisivače izabrano 113 građana, što znači da realno nedostaje 36 onih koji će obavljati taj posao, dok instruktora fali osam, jer ih je izabrano 37. U istom dokumentu se navodi i da Monstat ima pravo da dopuni nedostajući broj službenika, tako što će ih angažovati preko ugovora.

“Vijesti” o nedostatku popisivača očekuju odgovore od Monstata, kojeg su između ostalog pitale kako će nadomjestiti ovaj manjak, da li će popis početi od 1. oktobra ako ih ne bude u dovoljnom broju, koja je visina novčanih naknada za ovaj posao...

Dovoljan broj instruktora i popisivača tako danas jedino imaju Andrijevica, Berane, Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav i Gusinje, Podgorica i Rožaje.

Pozivom je tražen svega jedan instruktor za Budvu, Tivat i Kotor, ali opet nije bilo prijavljenih. U Opštini Budva se prijavio samo jedan popisivač koji ispunjava potrebne uslove. Među opštinama s najmanjim brojem ovih službenika su i Tuzi, u kojima je se prijavio samo jedan instruktor, pa im nedostaje još jedan i pet popisivača. U Nikšiću koji je teritorijalno najveća opština u državi, prijavio se dovoljan broj instruktora, ali im pored prijavljenih 13, nedostaje još šest popisivača.

Među uslovima na javnom pozivu tražilo se i da prijavljeni budu punoljetni, da imaju državljanstvo, kao i kvalifikacija nivoa obrazovanja od IV od VIII stepena. Među posebnim uslovima se navodi i da je potrebno obrazovanje iz polja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i veterine, ali i iskustvo u sprovođenju statistike iz oblasti poljoprivrede.

“Monstat zadržava pravo da angažuje zamjene za instruktore i popisivače za određene opštine u slučaju potrebe. U slučaju da opština ne bude imala odabranog kandidata, shodno prijavama javnog poziva, Monstat zadržava pravo da ugovorno angažuje lice, iz baze statističkih istraživanja iz oblasti statistike poljoprivrede”, piše u javnom pozivu.

Finansijskim planom predviđeno je da popis i prateće aktivnosti koštaju 900 hiljada eura, od čega će 800 hiljada biti potrebno ove godine, kada će se popis i sprovoditi, a po 50 hiljada u 2025. i 2026. godini kada će se obrađivati i analizirati podaci s popisa

Prvi podaci s ovog popisa biće poznati u roku od 90 dana nakon njegovog završetka.

Popisom poljoprivrede treba da se obezbijedi realna slika o stanju poljoprivrede u Crnoj Gori, kao i međunarodno uporedivi podaci o strukturi poljoprivrede i poljoprivrednim gazdinstvima.

Ovo će biti četvrti popis poljoprivrede koji se organizuje u Crnoj Gori u posljednjih sto godina, a prvi s novijom metodologijom koju zahtijeva EU.