“Neke čudne vibracije” Mila Albijanića

Izložba slika biće otvorena danas u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša”

5257 pregleda0 komentar(a)
Foto: Graphic

Izložba slika “Neke čudne vibracije” Mila Albijanića biće otvorena danas u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša”, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u 20 časova. Kustoskinja izložbe je diplomirana vajarka Danka Mitrović.

Direktorka JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković istakla je da brojna kompleksna pitanja o čovjeku, životu, vremenu, kosmosu, civilizacijama, jeziku, Albijanić postavlja kroz svoja djela...

“I na kraju, meni lično draga pitanja: o čulu, o pojavi, o suštini sjećanja, postavlja kroz svoj najnoviji umjetnički ciklus nazvan ‘Gravitacije budućnosti, veliki karneval i druge priče’ Mile Albijanić, čija likovna poetika konstantno korespondira između formalnog i značenjskog sloja slike”, zapisala je ona u propratnom katalogu.

Za prateći katalog tekst je napisao i Mirko Kovačević koji ocjenjuje da “središnja tema i organizacija slike kao da spontano nastaju ili se razgrađuju kroz uglavnom karikaturalne i groteskne motive, likove često jednim potezom svedene na izraz nekog nagona ili emocije”.

“Iznenada se provuku i realistički dotjeraniji detalji, psihološko nijansiranje, metafore, simboli, i aluzije, pa, uz nazive slika, Albijanićeve mreže-kolaži djeluju kao nedokučiv narativ koji posmatrača neprestano izaziva na igru asocijacija i tumačenja”, piše Kovačević i dodaje:

“On na estetski ubjedljiv način uspijeva u nečemu što slikarstvu, kao umjetnosti koja se najčešće razvija u istraživanjima granica svojih medijuma, parcijalnom mimetizmu, ili manje-više vrlo ličnim fantazmagorijama, nije imanentno, pa se rijetko i pokušava; uspijeva da na svojim slikama “uhvati” duh vremena i duh naroda”, zapisao je Kovačević.

J. K.