Crnogorski umjetnici nagrađeni u Tuzli

Vajarka Ivana Radovanović osvojila je priznanje za crtež a pisac Milo Masoničić za video na festivalu portreta Interbifep

2058 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Crnogorska akademska vajarka Ivana Radovanović dobitnica je nagrade za crtež, a mladi crnogorski pisac Milo Masoničić dobio je nagradu za video na ovogodišnjem izdanju Internacionalnog bijenalnog festivala portrait "Interbifep" u Tuzli.

Festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteza, grafike, fotografije i video art portreta, Interbifep, počeo je 18. septembra i traje do 25. novembra, a u julu je obavljena uža selekcija umjetničkih djela koja će biti izložena u Centru za kulturu Tuzle, u prostoru Međunarodne galerije portreta.

Međunarodni žiri 19. INTERBIFEP-a djelovao je u sastavu: doc. art Iva Ćurić, mr Anja Bogojević, v.ass. i prof. art Marina Troglić. Oni su u svom obrazloženju istakli da Radovanović koristi crtež kao "izražajno sredstvo kojim bilježi poziciju pojedinca u kontekstu složenog, turbulentnog i nepredvidljivog historijskog trenutka u kojem se nalazimo".

"Praveći otklon od figuracije i jasnog anatomskog prikaza tijela, autorica, u ekspresionističkom maniru direktno impostira kolektivno psihičko i duševno stanje kao odraz vremena u kojem živimo i društva kojem pripadamo. Individualno svjedočanstvo umjetničkim sredstvima je prevedeno u aktualni kolektivni manifest", ističe se u obrazloženju.

Milo Masoničić nagrađen je za rad "Djeca zauvijek".

"Umjetnik u svom radu istražuje tehničke mogućnosti samog medija kolažirajući i dekonstruirajući prepoznatljive vizualne slike i znakove", obrazložio je žiri.

Interbifep ustanovljen je 1980. godine i predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija na području likovne umjetnosti, sa posebnim osvrtom na temu portreta, ne samo u okviru Bosne i Hercegovine, nego i u regionalnim i svjetskim okvirima.

"Radi se o jednom od najznačajnijih umjetničkih festivala u regiji sa rastućim ugledom na evropskoj i svjetskoj kulturnoj sceni. Na poslednja tri održana Interbifepa, učestvovalo je 370 umjetnika iz 52 zemlje svijeta. To čini impozantan broj umjetnika, koji prepoznaju ovaj festival, Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu kao likovni događaj od velikog značaja za prezentaciju i afirmaciju likovne umjetnosti na svjetskoj likovnoj sceni", navodi Radovanović.

Pored dvoje crnogorskih umjetnika, nagradu za grafiku osvojila je Nataša Bubalo iz Bosne i Hercegovine, za fotografiju Endre Lisany iz Mađarske, diplomu "Ismet Mujezinović" osvojio je Lascurettes Chantal iz Francuske, a diplomu "James H. Pinto" Dušan Mušić iz Bosne i Hercegovine.