Saobraćajne gužve i nedostatak parkinga rješavaju u kampanji: Podgorica "pametni grad" do izbora

Partije obećavaju nove obilaznice, bulevare, podzemne garaže, pametne semafore, autobuse ‘’na klik’’, besplatan gradski prevoz... U Glavnom gradu je, prema podacima MUP-a, registrovano oko 90 hiljada vozila, dok Parking servis raspolaže sa šest hiljada parking mjesta

22657 pregleda9 komentar(a)
Kako vještačka inteligencija vidi predizborna obećanja političara, Foto: Chat GPT

Saobraćajne gužve i nedostatak parking mjesta problemi su koji opterećuju Podgoricu godinama, a čije se rješavanje obećava uoči svakih izbora. Tako i u susret predstojećim lokalnim izborima 29. septembra partije obećavaju nove obilaznice, bulevare, podzemne garaže, pametne semafore, autobuse ‘’na klik’’ i besplatan gradski prevoz.

Međutim, precizan plan koji sadrži troškove ni za ovaj problem nemaju, što neki nosioci lista pravdaju nedostatkom analize.

U Podgorici je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) iz 2023. godine, registrovano oko 90 hiljada vozila. Prema podacima iz Programa obavljanja komunalnih djelatnosti za ovu godinu Parking servisa, to gradsko preduzeće raspolaže sa 6.303 parking mjesta.

Od toga je 3.927 obilježenih parking mjesta u centru grada i dijelu Preko Morače, 1.557 s kontrolisanim ulaskom i izlaskom i 813 u garažama. “Vijesti” od Glavnog grada nisu mogle doći do podatka koliko u Podgorici ima ukupno parking mjesta, uključujući i besplatna.

’Vijesti’’ su sve nosioce lista (njih 13) pitale kako, u kom roku i s koliko novca (i odakle) bi riješili problem nedostatka parkinga i gužvi u saobraćaju u Podgorici.

Odgovore su poslali nositeljka liste Za budućnost Podgorice Jelena Borovinić Bojović, nosilac liste Pokreta Evropa sad i Demokrata Saša Mujović, Nermin Abdić (DPS), Boris Mugoša (Evropski savez), Ilija Mugoša (Stranka evropskog progresa), Srđan Perić (Preokret), Vuk Kadić (Pokret Naprijed) i Stanko Đuričić (Crnogorska građanska akcija).

Jelena Borovinić Bojović kaže da imaju plan za ovaj problem, i to će da učine prije svega – ‘’pametnim rješenjima, uz uvođenje smart city (pametni grad) modela upravljanja raskrsnicama’’.

’’Mi smo se odlučili za inovativan pristup i planiramo digitalizaciju saobraćaja uvođenjem LOT senzora za upravljanje gužvama, kao i kreiranje onlajn platforme za planiranje održive urbane mobilnosti. To sam prva lično inicirala i drago mi je što taj pristup sada dobija široku podršku građana i građanki’’, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da rješenja za problem parkinga imaju jedno od centralnih mjesta u njihovom programu, ali i u trenutnom djelovanju, pa su tako montažne garaže već u planu za nekoliko najproblematičnijih lokacija.

“Dugoročno održivo rješenje biće izgradnja podzemnih garaža na lokacijama poput Trga Balšića, Trga Božane Vučinić, dijelu grada Preko Morače. Mi smo koalicija koja je u potpunosti posvećena rješavanju problema, građani znaju ko smo, šta smo, kako smo radili u minulih godinu dana i sve ćemo raditi u dogovoru s njima, jer ovo je grad svih nas’’, poručila je Borovinić Bojović.

Saobraćajne gužve u centru Podgoricefoto: Boris Pejović

Saša Mujović kaže da će se problem gužvi u saobraćaju u određenoj mjeri riješiti dugo očekivanom izgradnjom Bulevara Vojislavljevića.

’’Ponosan sam što smo u prilici da govorimo o koracima u tom procesu koji su urađeni za prethodnih godinu. Osim toga, očekuje se nastavak izgradnje Jugozapadne obilaznice, rasterećenja gradskog jezgra, izmještanje većeg broja automobila u podzemne garaže koje su planirane i dodatna ulaganja u gradski saobraćaj’’, rekao je Mujović.

Istakao je da je ključno da se rješavanju problema saobraćajnih gužvi pristupi sveobuhvatno i na cjelovit način računajući na sve promjene koje očekuju Podgoricu u narednih nekoliko godina, kako se ne bi došlo u situaciju kao što je sada – ‘’da se sanira nebriga koja je trajala decenijama’’.

Abdić: Nastavićemo s onim što smo počeli u mandatu 2018-2022.

Nermin Abdić kaže da će nastaviti rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnica na neuralgičnim tačkama - Ulica Vojislavljevića, bulevar kroz Donju Goricu, izgradnja Zapadne zaobilaznice, čime će zaokružiti tranzitni prsten oko grada.

’’Završićemo izradnju Bulevara Veljka Vlahovića i izgraditi Bulevar Branka Deletića, kako bismo rasteretili Bulevar knjaza Danila. Nastavićemo izgradnju Bulevara Stanka Radonjića do obilaznice M2, kao i Bulevar Veljka Vlahovića koji ćemo spojiti s obilaznicom II crnogorskog bataljona od Vezirovog mosta do Piperske ulice’’, najavio je.

Abdić kaže da je još jedna neuralgična tačka koju će riješiti izgradnjom treće trake Dalmatinska ulica s kružnim tokom.

’’Izgradnjom podvožnjaka kao nastavka Bulevara Save Kovačevića povezaćemo dio grada oko TC Gintaš sa Zmaj Jovinom ulicom. U najskorijem roku ćemo početi izgradnju pet podzemnih i pet nadzemnih garaža čime će se, s novim parkiralištima, obezbijediti 10.000 novih parking mjesta. Podzemne garaže gradićemo na lokacijama: Trg nezavisnosti, Božane Vučinić, Sportski centar Morača, City kvart, kod OŠ “Maksim Gorki”.

Najavljuje nadzemne garaže u Bloku V, kod Doma zdravlja, u naselju New city kvart, na prostoru između Kliničkog centra i Medicinske škole, u naselju Zabjelo - Ljubović i na Starom aerodromu.

’’Sa 10.000 novih parking mjesta i uz podršku novoformiranog organa koji će objediniti nadležnosti koje sada pokrivaju Komunalna policija, Komunalna inspekcija i Parking servis, Glavni grad će se efikasno izboriti s nepropisnim parkiranjem i zaustavljanjem’’, kazao je Abdić.

Poručuje da će nastaviti s onim što su počeli u mandatu od 2018. do 2022. godine, a to je zatvaranje centra grada za saobraćaj.

Najavljuje besplatan gradski prevoz za sve građane, tako što će u najskorijem periodu nabaviti još 40 novih autobusa, na konvencionalni i hibridni pogon, čime će zaokružiti autobusku infrastrukturu u vlasništvu Glavnog grada.

’’Formiraćemo preduzeće koje će se baviti samo linijskim prevozom građana, i uvesti nove linije, modernizovati autobuska stajališta. Radićemo na podsticanju korišćenja alternativnih vidova saobraćaja. Realizovaćemo projekat Prsten oko Podgorice - raj za bicikliste i pješake, u sklopu kog ćemo izgraditi 20 km novih biciklističkih i pješačkih koridora van gradskih saobraćajnica’’, rekao je Abdić.

''Autobus na klik'' jedno od predloženih rješenja: gradski autobus (ilustracija)foto: BORIS PEJOVIC

Boris Mugoša je kazao da njihov plan predviđa nekoliko strateških mjera koje će riješiti ove probleme. U pitanju je izgradnja bulevara Vojislavljevića s novim mostom na Morači, završetak Bulevara Veljka Vlahovića i njegovo spajanje sa zaobilaznicom kod Zetatransa i krakom Bulevara Pera Ćetkovića ka Koniku i dalje ka Dinoši i nastavak Bulevara Save Kovačevića do Starog aerodroma (Zmaj Jovinog bulevara).

U planu je, kako kaže, izgradnja obilaznice kojom se spaja donjogorički bulevar i nikšićki put, unapređenje saobraćajnice (Brskutsku i ulicu Branka Ćopića) koja spaja Bulevar Vilija Branta i glavnu ulicu u Zagoriču - Ulicu Nikole Tesle, realizacija spoja Konika, Starog aerodroma i Maslina (spoj Medunske i Ulice Goce Delčeva) na način da se proširi pješački most (preko Ribnice) kod starog mlina i za saobraćaj vozila i na taj način izbjegne kruženje kroz kasarnu Masline.

“Osim toga poboljšćemo održavanje mreže lokalnih puteva”, najavio je.

Kaže da će realizovati koncept podzemnih garaža i to ne običnih, već garaža kao multifunkcionalnih objekata gdje će na površinskom dijelu biti parkovi, sportski i rekreativni tereni.

Parking servis raspolaže sa svega šest hiljada parking mjestafoto: Luka Zeković

’’To je koncept koji je uveliko zaživio u mnogim razvijenim gradovima. U pitanju su lokacije: Trg nezavisnosti, Trg Balšića, Trg Božane Vučinić, Blok 5 i 9, City kvart, dio grada Preko Morače, u sklopu istočne tribine gradskog stadiona’’, naveo je.

Najavljuje i pojednostavljenje sistema nadzora u saobraćaju u Glavnom gradu.

’’Trenuto imamo više službi nadzora, komunalnu policiju, inspekciju, pauk službu, parking servis, sekretarijat za saobraćaj, saobraćajnu policiju, a nikad gore stanje’’, rekao je Mugoša.

Nepropisno parkiranje uzrok brojnih saobraćajnih problema

Srđan Perić poručuje da jednostavnog rješenja za saobraćajni haos nema, ali da oni imaju plan.

’’Prije svega, naš cilj je da se značajno povećaju ulaganja u javni prevoz i poboljša njegov kvalitet i frekventnost. Između ostalog, želimo da uvedemo ekspres autobusku liniju Stari Aerodrom – Tološi, od Bulevara Pera Ćetkovića do Mihaila Lalića, s polascima na svakih 10 minuta, već naredne godine. Želimo i da vratimo ljude u javni prevoz konkretnim podsticajima, kao što je smanjenje cijene mjesečnih autobuskih karata, izrada funkcionalne aplikacije za javni prevoz, modernizaciju svih autobuskuh stajališta i uvođenje prevoza na poziv do seoskih područja’’, rekao je Perić.

Pored toga, kako dodaje, planiraju da zaštite trotoarske površine od nepropisno parkiranih vozila, širenje pješačkih zona i izgradnju novih biciklističkih staza u gradu.

’’Zalagaćemo se za efikasan sistem kažnjavanja nepropisnog parkiranja, koje je uzrok brojnih saobraćajnih problema u gradu. Naš cilj je i da parking prostore ispred stambenih zgrada prevedemo na vlasnike stambenih jedinica u što većem broju kvartova. Konačno, naš strateški cilj je da veći dio centra Podgorice bude pješačka zona, što će podrazumijevati i izgradnju javnih garaža u jezgru grada’’, naveo je Perić.

Kazao je da aktivnost treba da traje tokom cijelog mandata, ali prve opipljive rezultate je moguće imati za 12 do 24 mjeseca.

Perić kaže da je licitiranje tačnim iznosima u ovom slučaju krajnje neozbiljno bez jasnog plana, svakako se radi o milionskim iznosima.

Vuk Kadić najavljuje projekte iz programa “Zeleni gradovi” koji će finansirati međunarodne finansijske institucije, a koji se, kako kaže, upravo bave rješavanjem problema koji se odnose na vodosnabdijevanje i prečišćavanje otpadnih voda, odlaganje otpada, saobraćaj i uopšte pitanjima koja unapređuju život građana i koja su od vitalnog značaja za funkcionalan i održiv razvoj Podgorice.

’’Realizaciju projekata bismo finansirali kroz opredjeljivanje većih sredstava u budžetu za konkretne svrhe, ali i kroz određene modele saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama, organizacijama i fondovima dostupnim za finansiranje ovakve vrste projekata’’, kazao je Kadić.

Dodao je da će lokacije za projekte, tehničko-tehnološka rješenja, dinamika radova i finansijska analiza, biti definisani kroz tehničku dokumentaciju za čiju će pripremu biti angažovana stručna lica u skladu s domaćom i međunarodnom regulativom.

Ilija Mugoša obećava da će problem gužvi rješavati uvođenjem savremenih rješenja poput kružnih tokova, pametnih semafora, zelenih talasa itd.

“Sam problem parkiranja umanjićemo izgradnjom tri nova parkirališta. Uvešćemo tačan, komforan i funkcionalan gradski prevoz čime ćemo ohrabriti građane da ostavljaju vozila na osvijetljenim, čuvanim parkinzima na obodu grada, koje planiramo, i da nastave kretanje gradom javnim prevozom. To je rješenje koje postoji u većini evropskih gradova, to je ono što je lakše i bolje za građane”, rekao je Mugoša.

Stanko Đuričić naveo je tri programske ideje CGA koje su, kaže, lako ostvarive i rješavaju navedene probleme.

Jedna od njih je ‘’Autobus na klik” - sistem koji mogu koristiti svi koji imaju telefone, tako što će, kako objašnjava, locirati poziciju na kojoj se nalaze i poziciju gdje žele da odu’.

’’Nakon tog upita aplikacija bi korisniku dala nekoliko korisnih informacija: koja linija može da ga odvede do željene lokacije, uz očekivano vrijeme dolaska do željene lokacije; lokaciju najbližeg autobuskog stajališta pored kojeg prolazi željeni autobus; očekivano vrijeme (hodom ili autom) dolaska korisnika do predloženog autobuskog stajališta’’, objasnio je Đuričić.

Podsjeća da sada autobusi saobraćaju neredovno, ponekad saobraćaju na svaka dva sata, a često građani ne znaju jesu li autobusi “došli ili pošli”.

Drugo programsko rješenje je, kako kaže, “STOP zgradama bez parkinga”, koje podrazumijeva zabranu gradnje zgrada bez dovoljnog broja parking mjesta, a treće je pametnije regulisanje semafora, jer ‘’na nekim pozicijama pješak treba trčeći da pređe ulicu u trajanju zelenog signala’.