Muž najbogatije Ruskinje optužen za ubistvo

Dvije osobe su poginule u pucnjavi u kancelariji najveće onlajn prodavnice u Rusiji

10969 pregleda1 komentar(a)
Tatjana Bakalčuk, Foto: Rojters

Vladislav Bakalčuk, suprug najbogatije žene u Rusiji, uhapšen je juče i optužen za ubistvo, saopštili su njegovi advokati nakon smrtonosne pucnjave u moskovskoj kancelariji najveće onlajn prodavnice u Rusiji.

Dvije osobe su poginule u pucnjavi u srijedu, samo nekoliko blokova od Kremlja u kancelariji “Vajldberisa” (Wildberries), pošto je spor oko budućnosti kompanije dobio nasilan obrt. Sedam drugih je ranjeno, uključujući policajace, prenio je Rojters.

Vladislav i njegova supruga Tatjana Bakalčuk, koja je u julu podnijela zahtjev za razvod, upleteni su u mučnu i javnu borbu otkako je Vajldberis najavio planove o spajanju s firmom za spoljno oglašavanje Russ Group u junu.

Tatjana je 2004. godine osnovala Vajldberis, rusku verziju Amazona, i pretvorila ga iz onlajn preprodavca odjeće u značajno tržište za sve vrste roba.

Obje strane su okrivile jedna drugu za pucnjavu u srijedu. Vladislav je rekao da je došao na unaprijed dogovoreni sastanak i da su zaposleni u kancelariji prvi otvorili vatru. Tatjana je tvrdila da su Vladislav i njegovi saradnici pokušali da preuzmu kancelariju i da nikakav sastanak nije bio zakazan.

Vladislavljevi advokati su saopštili da je on uhapšen i optužen za ubistvo i pokušaj ubistva policijskog službenika, što su opisali kao “očigledno i bez presedana kršenje” prava njihovog klijenta.

Poslovni spor je usredsređen na spajanje koje je formiralo RVB, novu kompaniju sa Robertom Mirzojanom kao izvršnim direktorom, što je smanjilo Tatjanin ukupan udio na oko 65 odsto u RVB-u sa 99 odsto u Vajldberisu.

Vladislav je tada rekao da je njegova supruga “manipulisana”. Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je stao u odbranu Vladislava, nazvao je spajanje “otimanjem imovine”.

Tatjana je odbacila ove optužbe. Kremlj je saopštio da je spajanje dobilo podršku predsjednika Vladimira Putina, ali da se neće miješati u njegovu realizaciju.

U emotivnoj video poruci objavljenoj na Telegramu juče ujutro, Tatjana je rekla: “Vladislave, šta radiš? Kako ćeš pogledati svoje roditelje i našu djecu u oči? Kako si mogao dovesti situaciju do ovakve apsurdnosti?”

Rojters piše da ovaj slučaj podsjeća na devedesete godine, kada su smrtonosne korporativne borbe za kontrolu bile uobičajene dok su velike količine imovine redistribuirane nakon pada Sovjetskog Saveza.