Državi ni rezervati prirode nisu sveti: Ekološka Crna Gora u raljama nelegalne gradnje

U strogo zaštićenim područjima Nacionalnog parka Skadarsko jezero prijavljeno je 15 pokušaja divlje gradnje od početka ove godine, u NP Prokletije 13, NP Durmitor pet, u zoni NP Biogradska gora tri, a NP Lovćen jedan

41781 pregleda14 komentar(a)
Čak 13 pokušaja nelegalne gradnje u NP Prokletije od početka godine, Foto: Darko Šarčević

Ni štićena područja nisu sigurna od divljih graditelja - preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) od početka godine prijavilo je više od 35 slučajeva nelegalne gradnje u strogo zaštićenim lokalitetima, a najviše na Skadarskom jezeru i Prokletijama.

“Od proglašenja ekološkom državom, Crna Gora je uspjela da formalno zaštiti oko 13 odsto teritorije države, međutim, u brojnim segmentima su izostale mjere i aktivnosti koje će područjima koja su stavljena pod zaštitu omogućiti pravilan razvoj. Zaštićena područja u Crnoj Gori su napadnuta iz različitih uglova i na različite načine koji uključuju nelegalnu sječu šuma, krivolov i nelegalni ribolov, vađenje pjeska i šljunka, ali svakako i nelegalnu gradnju”, kazala je za “Vijesti” izvršna direktorica organizacije “Green home” Azra Vuković, komentarišući stanje zaštićenih područja 33 godine od proglašenja Crne Gore za ekološku državu.

Usvajanjem deklaracije o ekološkoj državi 20. septembra 1991. godine na Žabljaku, Crna Gora je postala prva ekološka država na svijetu, a taj dokument je već naredne godine predstavljen na konferenciji Ujedinjenih nacija o zaštiti životne sredine održanoj u Rio de Žaneiru.

U strogo zaštićenim područjima Nacionalnog parka Durmitor, međutim, 33 godine kasnije prijavljeno je pet pokušaja divlje gradnje od početka ove godine, u zoni NP Biogradska gora tri, a NP Lovćen jedan.

“Nelegalna gradnja je posebno problematična jer su područja na kojima su izgrađeni objekti trajno i bespovratno uništena što govori o nedostatku snage i volje države da se bori sa ovim problemima, koja je izostajala u prethodnim godina a izostaje i sada, posebno imajući u vidu da se novi objekti u zaštićenim područjima praktično grade preko noći bez ikakvih posljedica po nelegalne graditelje”, kazala je Vuković.

NPCG: Prijavljujemo i opštinama i ministarstvu

Službe zaštite Nacionalnih parkova, tvrde iz tog državnog preduzeća, redovno bilježe i prijavljuju sve promjene u prostorima nacionalnih parkova.

Podsjećaju na to da je nedozvoljena gradnja državni problem godinama, a koji nije zaobišao ni zaštićene prirodne zone i rezervate.

Nelegalne aktivnosti, objašnjavaju iz NPCG, na zaštićenim teritorijama nacionalnih parkova sastoje iz izlivanja betonskih ploča, postavljanja nadstrešnica, terasa, izvođenja zemljanih radova...

Naglasili su da se službene zabilješke i prijave o tome, dalje, upućuju nadležnim državnim organima.

“Službene zabilješke i prijave upuću se nadležnim državnim organima - Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MDUP), Upravi za inspekcijske poslove (UIP), komunalnim inspekcijama lokalnih uprava na dalje postupanje”, rekli su iz NPCG.

Slučajevi nelegalne gradnje, preciziraju iz NPCG, zabilježeni su na privatnom i državnom zemljištu.

“Kao primjer navodimo NP Prokletije gdje je od 13 zabilježenih slučajeva nelegalne gradnje četiri na privatnom, a devet na državnom zemljištu. Podsjećamo da je gradnja u nacionalnim parkovima ograničena i da je za bilo kakve intervencije u prostoru potrebno imati odgovarajuće dozvole nadležnih državnih organa”, istakli su.

Napomenuli su da NPCG nema nadležnost za izdavanje dozvola za gradnju u zaštićenom području.

“...Već je to u nadležnosti opštinskih i državnih institucija. Obaveza NPCG je kontrola prostora, obavještavanje državnih organa i inspekcija koje dalje preuzimaju aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima”, kazali su iz NPCG.

Ističu da su, po saznanju o nelegalnim graditeljima, upozoravali i lokalne samouprave.

“O nelegalnoj gradnji u NP Durmitor obaviještavane su UIP, Komunalna policija Opštine Plužine, Odjeljenje bezbjednosti na Žabljaku, Komunalna policija Žabljak. O nelegalnoj gradnji u NP Prokletije obaviještavani su MUP, Opština Plav, Opština Gusinja, UIP, a jedan predmet procesuiran je i ka Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT)...”, rekili su iz NPCG.

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, čiji je ministar Slaven Radunović, “Vijestima” su kazali da su u navedenim slučajevima ilegalne gradnje preduzete mjere inspekcijskog nadzora.

“...U skladu sa odredbama i ovlašćenjima urbanističko-građevinske inspekcije (Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata i Zakon o inspekcijskom nadzoru), i u tom smislu su donijeta rješenja o zabrani građenja i rješenja o uklanjanju objekata”, kazali su i dodali da su dobar dio prijava prosljeđivali lokalnim samoupravama na postupanje.

Vuković: Grebaja ozbiljno napadnita divljom gradnjom

Vuković naglašava da je jedno od područja koje je ozbiljno napadnuto nelegalnom gradnjom dolina Grebaja u Gusinju.

“...U kojoj su u posljednjih nekoliko godina izgrađeni brojni nelegalni objekti bez plana, bez dozvola, bez adekvatnih smjernica, a koje će u budućnosti biti jako teško uklopiti u smislene cjeline koje mogu da zadovolje rastuće potrebe veoma specifičnog turizma u tom području”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, posljednjih godina proces legalne gradnje je značajno iskomplikovan time što nije donesen Prostorni plan Crne Gore kao ni brojni planovi nižeg reda.

“...A to je prouzrokovalo masovnu nelegalnu gradnju. Dodatni je problem to što planirana legalizacija bespravno izgrađenih objekata nije dala željene rezultate, pa je u smislu prostornog planiranja i izgradnje objekata na terenu potpuni haos”, ocijenila je Vuković.

Ona naglašava da smo, nažalost, imali prilike u izbornim kampanjama partija da čujemo i predloge da je potrebno da se obezbijede subvencije i olakšice za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata.

“Istovremeno imamo potpuni izostanak ideje partija kako će da planiraju prostor u ovoj države i omoguće građanima održivo korišćenje prostora. Umjesto da se fokus stavlja na pronalaženje načina da se legalizuju bespravno izgrađeni objekti, čime se dalje ohrabruje nelegalna gradnja, treba raditi na obezbjeđivanju okvira za legalni i održivi razvoj. Naše centralne vlasti i lokalne samouprave treba da rade na obezbjeđivanju planskih pretpostavki za izgradnju legalnih objekata na jednostavan i prihvatljiv način, a ne trošiti vrijeme i resurse da se legalizuju bespravno izgrađenih objekata”, zaključila je Vuković.