Vlada usvojila Informaciju o prestanku funkcije Odboru povjerenika u Opštini Andrijevica

"Vlada je 19. septembra 2024. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane"

1697 pregleda0 komentar(a)
Andrievica, Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore juče je usvojila Informaciju o prestanku vršenja funkcije Odbora povjerenika u Opštini Andrijevica.

To je saopšteno danas iz Vlade.

"Vlada je 19. septembra 2024. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane i usvojila Informaciju o prestanku vršenja funkcije Odbora povjerenika u Opštini Andrijevica", ističe se u saopštenju Vlade.

Na lokalnim izborima u Andrijevici održanim 2. juna, Demokratska partija socijalista (DPS) je osvojila 11 mandata, lista Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratske Crne Gore osam, Pokret Evropa sad (PES) četiri, liste "Za budućnost Andrijevice" (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) i "Za budućnost naše djece" po tri mandata, a Vasojevićki pokret ujedinjenja jedan.

Za formiranje većine partijama vlasti na državnom nivou bila je potrebna podrška odbornika jedne od dvije građanske liste.

Iz oba subjekta su prvo insistirali da prvi čovjek Andrijevice i lokalne skupštine ne bude iz SNP-a ili Demokrata, ali je kasnije taj zahtjev ublažavan predlozima kompromisa u vidu rotacije ili da na poziciju predsjednika Opštine ne bude imenovan Ćulafić, već neko drugi iz koalicije SNP-Demokrate.

Ipak, na kraju je postignut dogovor da u naredne četiri godine ne dođe do smjene čelnika opštine, a da na poziciju šefa lokalnog parlamenta bude imenovan Raketić, umjesto kadra PES-a koji je druga po jačini lista novoformirane vladajuće većine.