Sjednica SO Berane nije održana, Rmuš se nije pojavio

Odbornica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović ocijenila je za "Vijesti" da vladajuća većina u Beranama, uz pomoć članova Vlade iz njihovih partija, na sve načine bježi od izbora i od glasa naroda

36623 pregleda21 komentar(a)
Opština Berane, Foto: Luka Zeković

Sjednica Skupštine opštine (SO) Berane, na kojoj je trebalo da se glasa o skraćenju mandata odbornicima, danas nije održana jer se predsjednik SO Milun Rmuš nije pojavio, navodno iz zdravstvenih razloga.

Da su odbornici danas skratili mandat SO, građani bi u Beranama izašli na izbore najvjerovatnije krajem novembra ili u decembru.

Odbornica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović ocijenila je za "Vijesti" da vladajuća većina u Beranama, uz pomoć članova Vlade iz njihovih partija, na sve načine bježi od izbora i od glasa naroda.

Novi datum sjednice još uvijek nije poznat.

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj elektronskoj sjednici donijela odluku da pošalje upozorenje lokalnom parlamentu zbog neodržavanja sjednica i nefunkcionalnosti organa i službi.

Izvršna vlast je u dva navrata od SO Berane tražila da poštuju zakon i sebi skrate mandat jer nisu izabrali novog predsjednika Opštine u roku od 30 dana od prestanka mandata Vuku Todoroviću, koji je 13. juna podnio ostavku.

Zasijedanje je bilo zakazano za danas u deset sati, a trebalo je da se glasa se o dvije tačke - izboru predsjednika Opštinske izborne komisije (OIK) i skraćenju mandata lokalnom parlamentu.

Opštinski odbor SNP u Beranama je prije osam dana na konferenciji za medije najavio da će podnijeti inicijativu za raspuštanje skupštine, kao i da očekuju podršku drugih partija.

Podršku su ranije najavili iz Nove srpske demokratije, Socijaldemokrata, Demokratske partije socijalista (DPS) i Pokreta Evropa sad (PES) što će biti dovoljno da se skrati mandat lokalnom parlamentu, a nakon toga raspišu novi izbori.

Iz beranskog SNP-a su saopštili da su se na ovaj korak odlučili nakon skoro tri mjeseca od kada je ova opština bez ključnih funkcija - predsjednika i potpredsjednika opštine i nakon što im je Vlada 15. avgusta naložila isto da urade.

Shodno odredbama člana 185 Zakona o lokalnoj samoupravi Vlada upozorava, odnosno raspušta skupštinu opštine kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta.

SO Berane nije postupila po predlogu Vlade iz avgusta, jer nije skratila svoj mandat. To je od nje traženo nakon što u zakonskom roku od 30 dana nije izabrala novog predsjednika Opštine.

Zakonom o lokalnoj samoupravi je propisano da ukoliko se predsjednik opštine ne izabere u roku od 30 dana od dana prestanka mandata, Skupština na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika donosi odluku o skraćenju mandata.

“U slučaju prestanka mandata skupštine prije isteka vremena na koje je izabrana, Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju, odnosno od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata skupštine”, stoji u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Da su odbornici danas skratili sebi mandat i da se ta odluka objavila u Službenom listu i stupila na snagu istog dana, vanredni izbori u Beranama mogli bi biti raspisani najranije sjutra.

Opština Berane trenutno nema predsjednika jer je Todorović podnio ostavku 13. juna, a prethodno i potpredsjednik Damjan Ćulafić, koji je u međuvremenu izabran za ministra ekologije, a drugom potpredsjedniku Mladenu Premoviću prestao je mandat kad je usvojena ostavka Todorovića.

Do političke krize u Beranama došlo je nakon što nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine.