Incident iz avgusta: Otpadne vode naštetile Morači

Analize pokazale da kvalitet vode rijeke nije u propisanim vrijednostima

8161 pregleda3 komentar(a)
Zbog izliva otpadnih voda, kvalitet Morače nije zadovoljavao standarde, Foto: Privatna arhiva

Voda rijeke Morače na dvije lokacije, ispod Vezirovog i Krivog mosta, prošlog mjeseca nije bila zadovoljavajućeg kvaliteta, kazali su “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Voda nije bila zadovoljavajućeg kvaliteta ni nizvodno od te dvije lokacija, gdje su se krajem avgusta, zbog kvara na kanalizacionom sistemu, u Moraču izlile ogromne količine otpadnih voda.

“Urađene analize pokazale su da kvalitet voda rijeke Morače nije u propisanim vrijednostima, odnosno da ne odgovara zahtijevanom statusu kvaliteta vode ni iznad, ni ispod mjesta uliva otpadnih voda gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), ali i da se u bitnom razlikuju”, rekli su iz UIP-a.

“Vijesti” su ranije u više navrata pisale da se u rijeku Moraču na dvije lokacije, kod Vezirovog i ispod Krivog mosta, izlile otpadne vode. Inspekcija je, krajem avgusta, utvrdila “blagi trag zamućenja” na lijevoj strani Morače ispod Krivog mosta.

Iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” kazali su da je zamućenje nastalo zbog kvara ventila ispusta koji nije mogao da se zatvori.

Iz Uprave za inspekcijske poslove kažu da je kvalitet na mjestima iznad uliva otpadnih voda “uglavnom bio u granicama dobrog i zahtijevanog statusa”.

“... Osim amonijum jona i zasićenja kiseonika, zbog prisustva trave, dok su u donjoj tački (ispod uliva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda), ispitivani parametri imali visoke nivoe koncentracija. Odnosno, nijesu bili u granicama zahtijevanog ili dobrog statusa voda”, pojasnili su iz UIP.

Kazali su da je podgorički “Vodovod” uputio dopis državnoj kompaniji “13. jul - Plantaže” u kojem su tražili od njih da nađu način i “odvoje rashladne od voda za pranje opreme”.

“Ovo iz razloga, jer su službe kanalizacione mreže ustanovile veliki protok na priključku AD ‘Plantaže’ na kanalizacionu mrežu, čime se ugrožava hidraulični režim rada fekalne kanalizacije i ometaju procesi prečišćavanja otpadnih voda”, pojasnili su iz UIP.

Istakli su da tu neće stati, već da će se postupajući inspektor obratiti nadležnim organima povodom daljih koraka.

“U odnosu na utvrđeno, postupajući inspektor Uprave za inspekcijske poslove uputiće zahtjev nadležnom organu za utvrđivanje naknade za zagađenje površinskih voda rijeke Morače, a sve shodno urađenim analizama”, kazali su iz UIP-a.

Nevenka Tomić, načelnica Odsjeka za kvalitet voda Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), ranije je kazala “Vijestima” da se kvalitet vode u Morači kontroliše na više mjesta.

“Kvalitet vode Morače kontroliše se ispod ušća Cijevne i ispod Vukovaca prema Ponarima. Poznato je da se godinama otpadne vode gradske kanalizacije ispuštaju u Moraču, jer kolektor nema dovoljan kapacitet njihove prerade. Zato se često može vidjeti obojenost pola toka desnog dijela Morače braon, bijelo ili sivo, zavisno od vrste vode koja se ispušta i stepena prerađenosti”, rekla je.

Podsjetila je da laboratorija ZHMS nije radila treće uzorkovanje Morače za ovu godinu.

“Sljedeća planiramo septembar - oktobar i novembar - decembar. To su lokacije Međurečje-Pernica, ispod ušća Cijevne i nizvodno od Vukovačkog mosta prema Ponarima. Rijeka Morača nema dobar ekološki status na tom donjem dijelu na osnovu analiza osnovnih fizičko-hemijskih parametara na osnovu ova dva uzorkovanja”, pojasnila je Tomić.