Mještani Rijeke Mušovića spriječili izvođača radova da prođe do izvora rijeke Ljevaje

Na izvorištu Ljevaje, planiran dio radova na sistemu za osnježavanje i snabdijevanje vodom planisnkih centara Kolašin1450 i Kolašin 1600

9933 pregleda8 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Dio mještani sela Rijeka Mušovića spriječili su i danas izvođače radova da prođu ka izvorištu rijeke Ljevaja, gdje se planira dio radova na sistemu za osnježavanje i snabdijevanje vodom planisnkih centara Kolašin1450 i Kolašin 1600, saopštili su iz tog sela i NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice.

U više navrata, do sada, mještani su upozoravali da je projekat "vođenja vode cijevima nekoliko kilometara uzbrdo megalomanski, štetan za javni interes i priorodu".

Kako tvrde, danas su stajali na dijelu puta, koji je vlasništo jedne od porodice iz tog sela, te da, objašnjavaju, na tom dijelu saobraćajnice, kojim treba da prođe mehanizacija, nijesu riješeni imovinski odnosi. Kažu i da je, prema tapijama, jedan dio puta, formalnim vlasništvom preduzeća u stečaju Ski centar Bjelasica, a kojim takođe mhanizacija mora do gradilišta, privatni. Sa današnjeg okupljanja uputili su poruke Opštini, koja je investitor projekta.

"Po drugi put, tokom minulih sedam dana, spiječili smo mehanizaciju izvođača radova na projektu sistema za osnježavanje i snabdijevanje vodom skijališta i turističkih objekata na Bjelasici da dođu do izvorišta rijeke Ljevaje. Danas smo stajali na dijelu puta koji je privatano vlasništvo. Predstavnicima Opštine, koju su danas, zbog toga, pozvali Komunalnu policiju, poručujemo da ostajemo pri svojim stavovima i razlozima, koje su više puta čuli od nas. I dalje tvrdimo da je projekat megalomanski, štetan za državu, javni interes, da je uzaludno trošenje novca građana.... Tvrdimo da vode za potrebe osnježavanja i vodosnabdijevanja ima dovoljno na Bjelasici i ponovo tražimo da ljudi od stručnog i moralnog integriteta urade ispitivanja vodnog potencijala oko planinskih centara", saopštili su mještani.

foto: Privatna arhiva

Mještani kažu i da su "više puta u nezvaničnim razgvorima sa predstavnicima firme koja treba da izvodi radove čuli da vode za osnježavanje ima dovoljno u blizini ski staza". Zbog toga, tvrde, sistem za osnježavanje je mogao davno da bude završen, a propale zimske sezone spašene.

Pojedine predstavnike aktuelne kolašinske vlasti podsjećaju da su "prije nekoliko godina na isti način branili rijeke u svojim selima, lijegali pred bagere i bili privođeni". Mještani Mušovića Rijeke od lokalne uprave traže da racionalno i nepristrasno postupaj i u sadašnjoj situaciji „kad je ugrožena rijeka, javni interes i prirodno bogastvo“ u drugom dijelu kolašinske opštine.

foto: Privatna arhiva

"I neki mještani Mušovića Rijeke stajali su 'rame uz rame' sa mještanima u drugim kolašinskim selima, kada je, minulih godina, trebalo braniti rijeke. Tada su vodu u cijevi namjeravali da stave privatne kompanije, a sada, nažalost, država to isto čini, ne tražeći način da nađe jednostavniji, jeftiniji i održiviji način za vodosnabdijevanje i osnježavanje na Bjelasici. U prvim redovima nekadašnje odbrane rijeka bili su sadašnji pojedini predstavnici kolašinske vlasti, koja sada na sve načine nastoje da rijeku našeg sela stave u cijevi. Šta se to promjijenilo tokom ovih nekoliko godina, ko je sada 'uzurpator' a ko na braniku 'javnog interesa'", pitaju mještani.

Podsjećaju da su, još u aprilu, Specijalnom državnom tužiocu (SDT) predali krivičnu prijavu protiv svih aktera procedura, koje su dovele do potpisivanja Ugovora i Aneksa ugovara za projekat zahvatanja vode rijeke Ljevaje za potrebe vodosnabdijevanja i osnježavanja planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450. Tu odluku, kako su saopštili, donijeli su nakon što su Zahtjevom o slobodnom pristupu informacijama dobili kompletnu dokumentaciju vezanu za pojekat, zaključno sa Aneksom ugovora, koji je, tvrde, potpisan prije nekoliko dana sa izvođačem radova.

foto: Privatna arhiva

Mještani objašnjavaju da osnovano sumnjaju da je, kako kažu, "tokom cijelog postupka vezanog za taj projekat, prekršeno nekoliko zakona, a nedavnim potisivanjem Aneksa, Zakon o javnim nabavkama".

Međutim, kako, kažu sve do sada nijesu dobili nikavu povratnu informaciju od SDT.

Iz Mušovića Rijeke kažu da bi im "podrška ekoloških i građanskih aktivista, medija i svih onih kojima je među prioritetima odbrana javnog interesa“ dobro došla. Poručuju da je Ljvaja, koja protiče kroz njihovo selo, istovremno, i rijeka svih građana Crne Gore, a da su 10 miliona eura, koje država namjerava da urniše, za neodrživi projekat novac svih građana".