Bigović: Podgorica ima potencijal da postane jedan od najpametnijih gradova u regionu

"Da bismo ostvarili ovu viziju, potrebno je ulagati u pametnu infrastrukturu"

1906 pregleda5 komentar(a)
Aleksa Bigović, Foto: Pokret Preokret

Kandidat za odbornika izborne liste "Preokret - ovako više ne može - Srđan Perić" Aleksa Bigović kazao je da Podgorica ima potencijal da postane jedan od najpametnijih gradova u regionu.

Da bi se to ostvarilo, kako je naveo Bigović, potrebno je znanje i ulaganje lokalne vlasti.

"Podgorica ima potencijal da postane pravi primjer pametnog grada. Zamislite grad u kojem se svjetla na ulicama pale samo kada je potrebno, gdje se javni prevoz prati u realnom vremenu, a gdje građani mogu jednostavno prijaviti kvarove i predložiti rješenja", rekao je Bigović.

Dodao je da je sve to moguće zahvaljujući pametnoj upotrebi tehnologije.

"Da bismo ostvarili ovu viziju, potrebno je ulagati u pametnu infrastrukturu - od senzora za praćenje kvaliteta vazduha do pametnih semafora koji optimizuju saobraćaj u cijelom gradu a ne samo u samom centru, te digitalne usluge za građane - od e-uprave do platformi za participativno budžetiranje, ali i kroz obuku građana - kako bi mogli da koriste nove tehnologije i aktivno učestvuju u razvoju grada", kazoa je Bigović.

Ostakao je da se Podgorica nalazi na početku puta ka digitalnoj transformaciji.

"A da bi se ovaj proces ubrzao, potrebno je usvojiti sveobuhvatan pristup koji će obuhvatiti - 'Smart city platformu', 'Big data', 'vještačka inteligenciju' i 'cybersecurity'".

Pored tehnoloških rješenja, dodaje kandidat Preokreta za odbornika, potrebna je saradnja svih aktera - lokalne vlasti, privrede, građana, akademske zajednice.

"Zatim dugoročno strateško planiranje, kako bi se osigurala održivost digitalne transformacije investiranje u ljudske resurse - obukom zaposlenih i građana za korišćenje novih tehnologija", zaključio je Bigović.