Božović odlučuje da li će Do Kvon biti izručen Južnoj Koreji ili SAD

Vrhovni sud presudom utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Do Kvona državama moliljama - Republici Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama

17362 pregleda9 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović

Ministar pravde Bojan Božović odlučiće kojoj državi će biti izručen južnokorejski kralj kriptovaluta Do Kvon - Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama.

To je saopšteno iz Vrhovnog suda Crne Gore.

"Vrhovni sud Crne Gore, odlučujući o Zahtjevu za zaštitu zakonitosti u predmetu poznatom kao Do Kvon (Kwon Do Hyeong), koji je podnijelo Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, donio je 19. septemba ove godine, nakon tajnog vijećanja i glasanja, Presudu, kojom je usvojio Zahtjev za zaštitu zakonitosti i preinačio Rješenja Višeg suda u Podgorici od 28. juna 2024. godine i Apelacionog suda Crne Gore od 30. jula 2024. godine", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Dodaju da je Vrhovni sud presudom utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Do Kvona državama moliljama - Republici Koreji, po molbi Ministarstva pravde Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, po molbi Ministarstva vanjskih poslova te države, kao i molbi ambade SAD-a za hapšenje zbog ekstradicije, a radi vođenja krivičnog postupka.

"Istom presudom Vrhovni sud je odlučio da se spisi predmeta dostave ministru pravde Crne Gore radi odlučivanja o dozvoli izručenja", zaključuje se u saopštenju.

Južna Koreja i SAD su potraživale Do Kvona zbog krivičnih djela prevara sa kripto valutama u vrijednosti od najmanje 40 milijardi dolara, a procjenjuje se da je tolika šteta pričinjena investitorima krahom njegovih kriptovaluta - Luna i Terra.

Do Kvon napustio je pritvor u Spužu i mjesecima u Prihvatilištu za strance čeka ekstradiciju.

On je u martu 2023. godine uhapšen na podgoričkom aerodromu sa poslovnim partnerom Čang Junom kada su koristeći falsifikovane pasoše, pokušali da odlete za Dubai.