Još jače: Ili plata 1.000 eura, ili povratak na 222 eura

Iako, uporedive kategorije i nijesu baš adekvatne – neko je, poput partija koje su Podgoricom i Crnom Gorom upravljale preko 3 decenije, pokušao da izbriše ružnu, dugu i turbulentnu prošlost dok je neko, poput liste PES-a i Demokrata, ponudila argumente i sve predstavila građanima transparentno, odgovorno nudeći još jače zalaganje, ulaganje i razvoj, odnosno još jaču Podgoricu

11053 pregleda0 komentar(a)
Foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

Građani Podgorice, na predstojećim lokalnim izborima, imaćete priliku da odlučite ne samo o budućnosti svog grada, već i o smjeru u kojem će ići čitava Crna Gora. Ovi izbori daleko nadilaze lokalni nivo, jer bivši režimi i njihovi pomagači pokušavaju da iskoriste Podgoricu kao ključnu polugu za vraćanje na staro – na sistem u kojem je plata bila 222 eura, a prava građana marginalizovana.

Oni koji su izgubili vlast 30. avgusta 2020. godine, sada žele da sakriju istinu o svojoj politici siromaštva i eksploatacije.

Iako, uporedive kategorije i nijesu baš adekvatne – neko je, poput partija koje su Podgoricom i Crnom Gorom upravljale preko 3 decenije, pokušao da izbriše ružnu, dugu i turbulentnu prošlost dok je neko, poput liste PES-a i Demokrata, ponudila argumente i sve predstavila građanima transparentno, odgovorno nudeći još jače zalaganje, ulaganje i razvoj, odnosno još jaču Podgoricu.

foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

A šta su oni koji su poraženi na izborima 30. avgusta i njihovi novi saradnici, htjeli tokom izborne kampanje da sakriju od vas?

RAST MINIMALNE I PROSJEČNE ZARADE NAKON PADA VLASTI

Prvo su planski pokušali da sakriju iznos minimalne zarade koju su godinama držali na 193 eura, a za punih šest godina povećali na samo 222 eura, odnosno za punih 6 godina, povećana je svega za 29 eura. Sa druge strane, Demokrate su taj iznos nakon pobjede na izborima podigli na 250, a onda Pokret Evropa sad sa 250 na 450e, a od oktobra će minimalna zarada upravo kroz Evropu sad 2 porasti sa 450 na 600 za srednjoškolce i sa 450 na 800 eura za visokoškolce.

Sljedstveno tome, prosječna zarada će do kraja oktobra, kako je i obećano Evropom sad 2 skočiti na 1000 eura.

Podsjetimo, prosječna zarada od 2009. do 2020. godine, za punih 11 godina, za vrijeme bivšeg režima, porasla je za 64 eura, i iznosila je 515 eura.

Zato bivši režimi i njihovi srkiveni pomagači žele da vas vrate unazad. Da ponovo uvedu platu od 222 eura, da unište svaki napredak koji smo postigli. Da su imali brigu za građane, zašto su godinama držali građane sa minimalnom platom od 222 eura?

foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

MJERE PODRŠKE ZA VISKOŠKOLCE I PRIPRAVNIKE

Ali nisu samo to htjeli da sakriju, već i svoj katastrofalan odnos prema visokoškolcima, pripravnicima.

Ranije su plate pripravnicima desetak godina bile gotovo zamrznute na maskimalan iznos od 250 eura, a onda su nakon pada bivšeg režima, na predlog Pokreta Evropa sad porasle sa 250 na 450, a od oktobra će biti čak 600 eura. Takođe, studentski krediti koji su ranije iznosili 37-53 eura, sada će biti 150-240 eura. Dakle, uslijedio je rast od tri do četiri puta.

Sakriti su htjeli i to kako su godinama uništavali penzionere.

POVEĆANE PENZIJE U POSLJEDNJE TRI GODINE

Statistika pokazuje da nakon 2020. godine nisu samo plate drastično rasle. I iznos minimalne penzije je imao nevjerovatan progres. I dok je ranije, za vrijeme starog režima, minimalna penzija iznosila svega 144 eura, a prosječna nekih 288 eura, sad je minimalna penzija 450 eura, a prosječna 515 eura. Naravno, kako su to izjavili iz koalicije “Još jače”, koju čine Demokrate i PES, subjekti koji su ključno doprinijeli rastu i plata i penzija, već od januara se očekuje osjetno i novo boljšanje životnog standarda penzionera – ne samo usljed dodatnog povećanja penzija, već i zbog smanjenja cijena osnovnih životnih namirnica koje se, takođe na njihovu inicijativu, očekuje.

foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

STARAČKE NAKNADE PORASLE PET PUTA

Sugrađani treće dobi koji žive na selu u poljoprivrednim domaćinstvima konačno su doživjeli da im se staračke naknade sa 72 eura, koliko su iznosile u vrijeme bivše vlasti, povećaju na 315 eura, koliko iznose nakon najnovijeg predloga Vlade, čiju okosnicu čine Evropa sad i Demokrate.

NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD PORASLE SA 109e NA 1.000 DO 2.500e

Htjeli su od vas da sakriju i iznos od samo 109 eura naknade za novorođenčad, koji je na predlog upravo Demokrata, sa 109 eura prvo porastao na 900, a onda i na iznos od 1000 do 2500 eura, u zavisnosti od toga da li se rađa prvo, drugo, treće ili četvrto dijete.

DJECI OBEZBIJEĐENI BESPLATNI UDŽBENICI I DJEČIJI DODACI

Kad smo kod najmlađih, nakon 2020. godine, takođe na predlog Demokrata, uvedeni su dječiji dodaci za svu djecu do 18. godine, a kućni budžet roditelja koji imaju osnovce biće puniji za iznos koji su ranije morali da izdvoje za njihove knjige, jer umjesto njih, sada država kupuje udžbenike za školu njihovoj djeci.

Nije zgoreg napomenuti da se stara vlast nije sjetila ovih veoma značajnih novčanih sredstava koja pozitivno utiču na životni standard građana, ali se sjetila da svojevremeno zavuče ruku u njihov džep, tako što je uvela neustavne takse na SIM kartice, na brojila i na gorivo. E upravo je to ono čega ne žele da se sjećate i šta žele da zaboravite!

foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

MAJKAMA VRAĆENE NAKNADE

Htjeli su i nepravde da sakriju od vas! Nakon 2020. godine bilo je mnogo nepravdi koje je valjalo ispraviti. Upravo su Demokrate bile te koje su predložile obeštećenje majki sa troje ili više djece, što je parlamentarna većina prihvatila. Takođe, radnici – tranzicioni gubitnici dočekali su, tek nakon što je 2020. godine nastupila promjena vlasti, posle godina i decenija borbe na ulici, da im se isplate zaslužene otpremnine. I ovih dana je Vlada postigla sporazum sa bivšim radnicima Košute da se i njihovim zahtjevima izađe u susret, čime će se riješiti još jedan naslijeđen problem koji je opterićivao cijelu Crnu Goru.

Bivši režimi su vas tretirali kao brojeve, a sada žele da vas vrate u to stanje – da radite za mrvice dok se oni bogate.

foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

Građani Podgorice, pred nama je jasan izbor. Oni žele da nas vrate unazad, u vrijeme kada su minimalne plate bile 222 eura, kada su penzioneri jedva preživljavali, a mladi i visokoškolci bili ignorisani. Ali mi nećemo dozvoliti da vas prevare!

Naša vizija je jasna – jača ekonomija, bolje plate, sigurnija budućnost. Mi gradimo Podgoricu koja će biti primjer razvoja, dok oni žele da nas vrate u prošlost korupcije i siromaštva. Ne dozvolite im da vas vrate unazad. Vrijeme je za još jaču Podgoricu i još snažniju Crnu Goru!

(Koalicija Još jače-prof. dr Saša Mujović)