Čuljković: Podgorici potrebni senzori koji omogućavaju korisniku da prati potrošnju vode u realnom vremenu

"Modernizaciju glavnog grada takođe ćemo podstaknuti uvođenjem pametne javne rasvjete, koja će opremanjem senzora za pokret, u zavisnosti od prisustva pješaka ili vozila, moderirati intenzitet ulične rasvjete i samim tim smanjiti količinu svjetlosnog zagađenja i svjetlosne intruzije, a takođe podstaći efikasnost potrošnje električne energije", istakao je Čuljković

1435 pregleda6 komentar(a)
Čuljković, Foto: Evropski savez

Evropski savez će preduzeti niz koraka ka modernizaciji Glavnog grada pomoću procesa digitalizacije određenih sfera lokalne samouprave, saopštio je danas kandidat za odbornika na listi "Evropski savez – Boris Mugoša (SDP, SD, LP i građani) – Podgorica za primjer", Milan Čuljković.

"Digitalizacija procesa podnošenja zahtjeva omogućava veću transparentnost, praćenje statusa zahtjeva u realnom vremenu i dostupnost lokalne samouprave. Modernizaciju glavnog grada takođe ćemo podstaknuti uvođenjem pametne javne rasvjete, koja će opremanjem senzora za pokret, u zavisnosti od prisustva pješaka ili vozila, moderirati intenzitet ulične rasvjete i samim tim smanjiti količinu svjetlosnog zagađenja i svjetlosne intruzije, a takođe podstaći efikasnost potrošnje električne energije", istakao je Čuljković u saopštenju.

Pored pametne rasvjete, dodaje Čuljković, Podgorici su potrebni i pametni sistemi za upravljanje vodosnabdijevanjem.

"Instalacija senzora za praćenje potrošnje vode, koji omogućavaju krajnjem korisniku da prati potrošnju vode u realnom vremenu, i samim tim povećavaju transparentnost, efikasniju i efektivniju potrošnju pitke vode", kazao je Čuljković.

Prema njegovim riječima, uz implementaciju tehnologija koje će pomoći u alokaciji resursa, glavni grad će podržati lokalnu ekonomiju kroz razvoj digitalne platforme koja povezuje lokalne proizvođače, zanatlije i uslužne djelatnosti sa građanima.

"Ova platforma će omogućiti online narudžbine, promociju lokalnih proizvoda i usluga, kao i pružiti podršku mladim preduzetnicima", zaključio je Čuljković.