Vrijeme nije na strani Mornara, Budućnost želi da opravda ulogu favorita - crnogorski ABA derbi otvara novu sezonu

Barani od 20 sati u prvom kolu AdmiralBet ABA lige dočekuju rivala iz Podgorice

14727 pregleda2 komentar(a)
Jogi Ferel na prošlogodišnjem meču Budućnosti i Mornara, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Možda rezultati posljednjih godina to ne pokazuju, ali okršaj Mornara i Budućnost Volija ostaje crnogorski derbi. A, upravo će njegova nova priča otvoriti sezonu - za Barane još jednu neizvjesnu, a za Podgoričane novu u kojoj će imati velike ambicije.

Košarka se vraća nakon ljetnje pauze, vrijeme je za AdmiralBet ABA ligu - crnogorski timovi za prve bodove boriće se u “Topolici” od 20 sati.

- Najbitnije je da završimo sve administrativne probleme koje u ovom trenutku imamo, da probamo da registrujemo sve igrače i nastupimo u što kompletnijem sastavu, jer u ovom trenutku još ne znamo u kojem sastavu ćemo početi sezonu - rekao je dan pred meč Mihailo Pavićević, trener Mornara.

U međuvremenu Mornar je završio posao oko registracije i Pavićević može da računa na pojačanja.

- Kakve god probleme ima Mornar, sigurno da neće biti lako - odgovorio je njegov kolega na drugoj strani Andrej Žakelj.

Rezultat u drugom planu za Barane

Mornar je tek prije desetak dana objavio spisak pojačanja za novu sezonu - stiglis u Trevis Ivi, Džamari Smit, Džejden Bedijako, Ilija Đoković, Aleksa Ćubić i Lovro Buljević, a nešto ranije i Lovre Runjić i Brenden Dženkins.

- S obzirom na to da se radi o potpuno novoj ekipi od prvog dana prisutna je pozitivna energija, dobra atmosfera i s te strane sam zaista zadovoljan. Ipak, vrijeme nije na našoj strani, jednostavno je kratak period da se uigramo, ali šta je tu je. Iz objektivnih razloga smo došli u ovu situaciju - dodao je Pavićević.

O prvom rivalu kaže...

- Očekuje nas izuzetno teška utakmica - Budućnosti je jedan od favorita za najviši plasman u ABA ligi.

I Milija Miković, jedan od onih koji tokom ljeta nisu napustili Mornar, ističe da njegovu ekipu očekuje težak rival i dodaje:

- Rezultat nije bitan, gledamo da izvučemo što više iz te utakmice.

Odbrana i skok rješavaju meč

I dok je Mornar i ove sezone krenuo sa novim timom, Budućnost je zadržala okosnicu tima, a stigla su odlična pojačanja - Džuvan Morgan, Rašid Sulajmon, Udoka Azubuike, Đorđije Jovanović, Mateo Drežnjak..

- Favoriti smo, ali to moramo da pokažemo na terenu. Ključ za pobjedu su odbrana i skok, a daćemo sve da igramo agresivno i brzo, da kontrolišemo skok i da na taj način sebi olakšamo posao - naglasio je Žakelj.

Iako je Mornar u problemima, kod Budućnosti nema opuštanja.

- Znamo za sve probleme koje imaju, ali to nas ne zanima. Razmišljamo o nama, kako da budemo na nivou i u kojem god sastavu Mornar da izađe, bićemo maksimalno fokusirani i spremni da idemo na pobjedu - istakao je Andrija Slavković, krilo “plavih”.

Kada je u pitanju ABA liga Mornar protiv Budućnosti ne zna za pobjedu od aprila 2021.

Crna Gora će i ove sezone imati tri predstavnika u ABA ligi - SC Derbi novu sezonu otvara tek u četvrtak protiv novajlije Spartaka.

AdmiralBet ABA liga, 1. kolo

Petak

Cibona - Zadar 69:87

Subota

Split - Igokea (18h)

Mornar - Budućnost (20h)

Nedjelja

Dubai - Crvena zvezda (17h)

Krka - Mega (19h)

FMP - Cedevita-Olimpija (21h)

Srijeda

Partizan - Borac (19h)

Četvrtak

SC Derbi - Spartak (19h)