Vučić: Nikad nisam bio veliki ljubitelj komunista, ali Josip Broz će ostati dio srpske i jugoslovenske istorije

Komentarišući inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da Titovi posmrtni ostaci budu premješteni iz Kuće cveća, Vučić je za briselski portal Politiko rekao da se to "neće dogoditi"

9431 pregleda24 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je mogućnost izmještanja posmrtnih ostataka nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita iz Kuće cveća u Beogradu.

Komentarišući inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da Titovi posmrtni ostaci budu premješteni iz Kuće cveća, Vučić je za briselski portal Politiko rekao da se to "neće dogoditi".

"Nikad nisam bio veliki ljubitelj komunista i komunističkog režima, ali Josip Broz je dio naše istorije, živio je ovdje i sahranjen je ovdje, i ostaće dio srpske i jugoslovenske istorije", naveo je Vučić.

Gradonačelnik Beograda ranije je pokrenuo inicijativu za izmještanje Titovih posmrtnih ostataka ali i za podizanje spomenika komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svjetskog rata, Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji je u komunističkoj Jugoslaviji strijeljan zbog navodne saradnje sa okupatorom.

"Ne mogu da utičem javno, niti Grad Beograd može pravno formalno na to da utiče, ali mislim da je izmeštanje grobnice Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i budućnost ove zemlje. Isto tako je važno i izmeštanje spomenika Moši Pijadi, Ivi Loli Ribaru, Djuri Đakoviću i Ivanu Milutinoviću s Kalemegdanske tvrdjave, sa prostora koji je najveća naša kulturna baština", kazao je Šapić.