Na redu je Kuljača: Da li će se nastaviti pravna hajdučija u budvanskoj TO

Ostavke četiri člana Izvršnog odbora samo su priprema za izbor novog saziva ovog rukovodećeg tijela TO Budve, koji bi u susret novembarskim izborima smijenio aktuelnog direktora

7487 pregleda8 komentar(a)
Da li će biti smijenjen: Nemanja Kuljača, Foto: TO Budva

Javnost još nije zaboravila pravne hajdučije koje su se u budvanskoj Turističkoj organizaciji dešavale unazad osam godina, a u svjetlu najnovijeg političkog rata između otcijepljenog krila nekadašnjeg Demokratskog fronta, koje je na minulim izborima bilo pod građanskom listom “Budva naš grad - Nikola Jovanović”, podržane od strane pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića, i koalicije “Za budućnost Budve - Mladen Mikijelj”, po svemu sudeći, sprema se smjena aktuelnog direktora Turističke organizacije Nemanje Kuljače.

Niko do sada nije odgovarao što su na desetine hiljade eura isplaćene na ime odšeta i otpremnina direktorima budvanske Turističke organizacije, koji su proteklih godina, kao po ustaljenom receptu smjenjivani od strane gradskih rukovodstava u političkim ratovima oko prevlasti u metropoli turizma, uglavnom protivzakonito i nasilno, što je kasnije sudskim presudama potvrđivano.

Nažalost, tome nije kraj, jer još uvijek se vode sudski sporovi od strane nekadašnjih članova Izvršnog odbora, ali i čelnika TO Budva na ime isplate nadoknada štete, zbog nezakonitih smjena, koji prijete da “olakšaju” kasu ove najbogatije crnogorske turističke organizacije za još nekoliko desetina hiljada eura.

A sve je počelo još 2017. kada je tadašnja vlast, koju su činile Demokrate i Demokratski front, nakon pobjede na lokalnim izborima i pada decenijske vladavine DPS - SDP, uspjela da promijeni sastav Skupštine Turističke organizacije Budve, te smijeni Izvršni odbor. Na čelu grada bio je Dragan Krapović, sada aktuelni ministar odbrane, koji je, kako to predviđaju propisi ujedno bio i na čelu Skupštine TO Budve, jer je Opština Budva osnivač lokalne organizacije.

Smijenjeni Izvršni odbor na čijem je čelu bio Milan Tičić, sada lider budvanskog odbora DPS-a, kao i još četiri člana, podnose tužbu i uspijevaju da, kako je Vijestima rečeno, nedavno dobiju prvostepenu presudu u svoju korist. Sud je utvrdio da je Izvršni odbor tada nezakonito smijenjen, a svakom od članova dodijeljena je pozamašna naknada štete. Predmet je sada pred Višim sudom, koji bi trebalo da se ubrzo izjasni.

U jeku političkih promjena u Budvi, tada je smijenjena i izvršna direktorica TO Budve Jelena Rađenović i to nezakonito. Ona je smijenjena 2018. u vrijeme dok je bila na trudničkom bolovanju. I ona je podnijela tužbu i sud je presudio u njenu korist, ali imajući u vidu da Rađenović nije se namjeravala vraćati u TO Budva na radno mjesto, isplaćena joj otpremnina, koja je predviđena ugovorom ukoliko se razrješava prije isteka mandata, ali i odšteta sa kamatama, koje su dostigle sumu od gotovo 60 hiljada eura.

Mjesto direktora TO Budva je od pada DPS-a, kao jedno od najatraktivnijih u podjeli političkog kolača, pripadalo kadrovima Demokrata sve do 2021.

Naime, u jeku političkog rata između Demokrata i Demokratskog fronta, prva se našla na udaru “fotelja” čelnika TO Budve.

Podsjećamo, početkom novembra te 2021. kada je gradom upravljao lider DF-a Marko Bato Carević, dogodila je nasilna smjena direktorke TO Budve Maje Liješević.

Podsjećamo, tog 9. novembra 2021. nakon što je novoimenovani Izvršni odbor TO Budva, instaliran po partijskom principu, smijenio Liješević, imenovan je Nemanja Kuljača za direktora TO Budva. Tog dana oglasila se press služba TO Budve saopštenjem u kojem je navela da se dogodilo “pravno nasilje” u prostorijama te organizacije.

Dobila sudski spor: Maja Liješevićfoto: Vuk Lajović

Kazali su da su predsjednik Opštine Marko Carević, njegov šef kabineta Nikola Jovanović i poslanik Milo Božović “pokušali da javno linčuju” direktoricu TO Budva Maju Liješević.

Liješević je smijenjena, podnijela je seriju krivičnih prijava, kako protiv Carevića, tako i članova Izvršnog odbora koji su nezakonito upali u kancelariju ali do danas to nije procesuirano. Izvršni odbor ju je tada razriješio, kako je navedeno, navodno zbog teže povrede radne dužnosti jer je pripremila i javnosti predstavila novogodišnji program ispred zidina Staroga grada, što je tada osudio i nekadašnji predsjednik Skupštine TO Budve Marko Carević.

Epilog takve smjene, koja je tada predstavljana od strane Carevićeve administracije kao zakonita, početkom januara ove godine Viši sud je dao svoje mišljenje, naloživši da se Liješević vrati na posao.

Naime, Vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je žalbu Turističke organizacije Budve i potvrdio presudu Osnovnog suda na Cetinju koji je poništio kao nezakonitu odluku iz maja 2022. godine, kojom je za direktora najbogatije crnogorske lokalne turističke organizacije imenovan politikolog Nemanja Kuljača.

Cetinjski Osnovni sud donio je presudu po tužbi Liješević da je bez pravnog osnova eliminisana iz trke na konkursu za čelnu poziciju turističke organizacije.

Liješević je u drugom parničnom predmetu u martu 2023. godine u prvostepenom postupku dobila spor protiv nekadašnje firme, a Osnovni sud u Kotoru naložio je da ona mora da bude vraćena u lokalnu turističku organizaciju na mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi.

Liješević je sada isplaćena otpremnina, a u toku je spor oko naknade štete.

Izvršni odbor je u januru ove godine, nakon što je Viši sud donio presudu, ponovo za direktora imenovao Nemanju Kuljaču.

Ipak, sada u jeku političkog rata, dojučerašnjih partijskih drugova, Kuljača, koji je bio drugi na listi “Za budućnost Budve”, našao se na udaru administracije nekadašnjeg prijatelja Mila Božovića, čiji je on bio jedna od ključnih kadrova kada je na oktobarskim izborima 2022. dobio apsolutnu podršku građana Budve.

Još svježe ostavke četiri člana Izvršnog odbora, koji su navodno nezadovoljni radom direktrora, samo su priprema za izbor novog saziva ovog rukovodećeg tijela TO Budve, koji bi u susret novembarskim izborima smijenio Kuljaču, te, po oprobanom receptu, izabrao novog direktora bliskog gradskoj vlasti.

Smjena Kuljače na ovaj način ponovo bi dovela do još jednog sudskog spora i verovatno isplate astronomske otpremnine, ali i podnošenja novih krivičnih prijava, što je on sam najavio.

Iako je za imenovanje novog Izvršnog odbora potrebna saglasnost Ministarstva turizma, ali i Nacionalne turističke organizacije, proteklih godina, iako ih nijesu dobijali, to gradskim vlastima, iz bilo koje partije da dolaze, nije smetalo da smjenjuju “nepodobne”. Nema razloga da i ovoga puta ne bude tako.

Kuljača: Oni koji su me izabrali, sada me kritikuju

“Isti ti ljudi, koji me sada nezvanično optužuju izabrali su me za direktora prije osam mjeseci, 15. januara tekuće godine, odjednom sumnjaju u moj rad, dok sprovodim aktivnosti po Programu rada i stavkama koje su oni izglasali i tako utvrdili okvir za poslovanje Organizacije i mene lično u 2024. godini. Ne želim dalje da ulazim u komentarisanje uvreda, optužbi, podmetanja jer bih se tako spustio na nivo onih koji su dotakli dno svakog mogućeg političkog i profesionalnog djelovanja. Moram istaći i da su neistine da je u TO Budva došlo do netransparentnog trošenja novca, te do nekakvog političkog zapošljavanja pred izbore. Kada je u pitanju sazivanje sjednice Skupštine TO Budva obavještavam javnost da se sjednica može sazvati isključivo po unaprijed utvrđenoj proceduri u skladu sa Zakonom i Statutom TO Budva. Nijedno direktorsko mjesto nije ničije nasljedstvo, i niko sa njim nije vjenčan, pa ni ja, tako da ni moja zakonita smjena nije ni najmanje sporna. Sa druge strane, postupanje suprotno zakonu koje bi imalo za cilj politizaciju rada ove organizacije neće biti dozvoljeno i biće spriječeno na sve načine zasnovane na zakonu jer je krajnje vrijeme da se stane na put pravnom nasilju i izvrgavanju ruglu institucija Opštine Budva”, poručio je Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije Budva.