Kreću radovi na kući Marića

Počelo čišćenje urušene unutrašnjosti i skinut dotrajali krov, novi vlasnici najavili rekonstrukciju "u stilu u kojem je sagrađana" početkom prošlog vijeka u Kolašinu...

27539 pregleda12 komentar(a)
Izgled i namjena zavisi od volje novih vlasnika: Kuća Marića, Foto: Dragana Šćepanović

Komapanija “Ski resort Kolašin 1450” najavila je početak rekonstrukcije kuće Marića koju je ljetos kupila na aukciji.

Na jednoj od najstarijih kolašinskih građevina, čija je sudbina decenijama bila neizvjesna, prema najavama sa društvenih mreža, počeli su radovi na raščišćavanju urušene unutrašnjosti, a sa zgrade je minulih dana skinut dotrajali krov.

Novi vlasnik kuće, koju su početkom prošlog vijeka sagradili poznati trgovci Marići, ranije je najavio rekonstrukciju “u stilu u kojem je i sagrađena”.

Od kako je napravljena, zgrada u Ulici Boška Rašovića, u neposrednoj blizini Trga Vukmana Kruščića, četiri puta je mijenjala vlasnike.

Objekat nije zaštićen kao kulturno dobro.

Iz NVO Društvo prjatelja Kolašina i Opštine, u ljeto 2022. godine incirali su uspostavljanje zaštite. Urađen je i elaborato o urgentnim privremnim mjerama. Realizacija privremenih urgentnih mjera zaštite, kako je procijenjeno, koštala bi blizu 50.000 eura.

Uprava za zaštItu kulturnih dobara početkom prošle godne izradila je Elaborat o valorizaciji. Iz Uprave su tada zaključili da objekat treba da se kategorizuje kao kulturno dobro od lokalnog značaja. Razlozi za to su, kako su objasnili, “očuvana autentičnost i originalnost, te činjenica da je kuća Marića jedna od najstarijih sačuvanih kuća u gradskom jezgru Kolašina, nastala početkom 20. vijeka”. Taj objekat, konstatuju iz Uprave, predstavlja “rijedak sačuvani primjerak arhitektonskog rješenja, koje je nagovijestilo raskid sa tradicionalnim graditeljskim konceptom kolašinskog podneblja, čime ispunjava kriterijum arhitektonskog značaja”.

U elaboratu su propisane konzervatorske mjere i režim zaštite i preporučeno da treba “sprovesti neophodna istraživanja i na osnovu validnih podataka o izgledu (arhivske fotodokumentacije) predvidjeti sanaciju (rekonstrukciju i konsolidaciju) objekta”.

Na elaborat je dao saglasnost i predstavnik Opštine Kolašin, međutim iz lokalne uprave kasnije su se žalili na rješenje Uprave, čime je proces zaštite zaustavljen do danas.

Iz lokalne uprave nikad nije saopšteno zbog čega je podnesena žalba, ni kako je resorno ministarstvo odgovorilo na nju.

Tako je sticajem okolnosti kuća Marića i novog vlasnika dočekala bez formalne zaštite.

Od senzibiliteta i volje kompanije čije je vlasništvo sada zavisi i budući izgled i namjena te zgrade, kao i da li će biti sačuvani elemente njene posebnosti.