Broj e-automobila u Norveškoj prvi put premašio broj benzinaca

Od 2,8 miliona registrovanih putničkih automobila u Norveškoj, 754,3 hiljade su potpuno električna, a 753,9 hiljada na benzin

5006 pregleda1 komentar(a)
Foto: Shutterstock

U Norveškoj je broj električnih vozila prvi put premašio broj automobila na benzin, saopštila je Norveška saobraćajna federacija (OFV).

Dizel modeli i dalje dominiraju. U međuvremenu, organizacija Transport & Environment (T&E) predviđa da će tržišni udio električnih automobila u Evropi sljedeće godine značajno porasti.

Od 2,8 miliona registrovanih putničkih automobila u Norveškoj, 754,3 hiljade su potpuno električna, a 753,9 hiljada na benzin. Iako u toj skandinavskoj zemlji ima nešto manje od milion dizel automobila, njihova prodaja je naglo pada, prenosi Capital.ba.

"Ovo je istorijski za nas, ovo je prekretnica koju je malo ko očekivao prije deset godina", rekao je šef OFV, Oyvind Solberg Thorsen.

Prema njegovoj ocjeni, elektrifikacija putničkog voznog parka ide ubrzano, a Norveška je na dobrom putu da postane prva zemlja u svijetu u kojoj će električna vozila dominirati među putničkim automobilima.

Norveška, koja je inače veliki proizvođač nafte i gasa, postavila je sebi cilj da do naredne godine prodaje samo vozila koja ne proizvode gasove staklene bašte, što je deset godina ispred cilja Evropske unije (EU).

U avgustu su električna vozila činila rekordnih 94,3 odsto novih registracija automobila u Norveškoj, podstaknuta prodajom Teslinog modela Y.

U pokušaju da elektrifikuju drumski saobraćaj, norveške vlasti ponudile su velikodušne poreske olakšice za električna vozila, čime su se izjednačila sa benzinskim, dizel i hibridnim automobilima.