Kraj velike karijere na rekordno ispunjenom Vembliju - Džošua pao u 5. rundi, Dibua želi Usika

Nokautom u petoj rundi Danijel Dibua odbranio od Entonija Džošue IBF pojas teške kategroije, sada želi i ostala tri u vlasništvu Aleksandra Usika

18681 pregleda6 komentar(a)
Dibua je probao da plasira čak 91 udarac više od Džošue, Foto: REUTERS

U junu se bez borbe opasao šampionskim pojasem teške kategorije u IBF verziji ,jer apsolutni prvak, Aleksandar Usik ga nije branio u predviđenom roku - ali od danas je Britanac Danijel Dibua i zasluženo svjetski bokserski šampion.

On je na rekordno ispunjenom Vembliju pred 96.000 gledalaca nokautirao Entonija Džošuu u petoj rundi.

Pred očima Ukrajinca Usika, Tajsona Fjurija, Terensa Kroforda, Konora Mekgregora, 27-godišnji Britanac je "demolirao" sedam godina starijeg i favorizovanog Džošuu, a nokaut je došao nakon četiri nokdauna (sudija nije naznačio jedan)!

Meč je imao i posebno "zagrijavanje", jer je nastupio Liam Galager, član obnovljene grupe Oazis.

Sve je po Džošuu krenulo loše od starta, bio je pod pritiskom napada sunarodnika od samog starta, ali od polovine runde je i Dibua malo usporio,. Bio je to privid, pred prvi nokdaun krajem 1. runde.

Sedam godina satriji Britanac, kao da se nije oporavio u pauzi i u od starta je druge runde bio izložen nemilosrdnim udarcima, naročito tog kratkog lijevog kroša rivala na koji, očigledno, nikada nije ni imao odgovor.

Bio je u nokdaunu još krajem treće runde, dva puta u četvrtoj. U petoj rundi je Džošua sjajno napadao, ali je odgovor bio spreman - brzom serijom odbio je napad a desnim krošeom "pokosio" je kroz otvoren gard svog rivala.

"A sada želim apsolutbu titululu, i ta tri pojasa koje drži Usik", poručio je Dibua nakon meča, koji je za 2.000 gledalaca pomjerio bivši rekord iz borbe Tajson Fjuri - Dilijan Vajt.

A Dibua je već boksovao s Usikom, izgubio je prekidom u devetoj rundi 2023. godine, ali je tada i Ukrajinac bio u nokdaunu, mada je, po ocjeni sudija, udarac Britanca bio ispod pojasa.

Dibua je potom sa lakoćom dobio dva meča i prigrabio upražnjnu titulu a Džošua je od poraza sa Usikom 2021. godine, vezao četiri trijumfa, naročito je spektakularan bio u pobjedi nad Dontejem Vajlderom i došao do zvanja obaveznog pretendenta.

Ipak, nokaut je značio i kraj jedne velike karijere nekadašnjeg šampiona.

Iako je Dubibua bio autsajder, Džošua je trebalo da bude oprezniji. Podatak da je bio u nokadaunu i prije devet godina u sparingu sa tada 18-godišnjim mladićem, pozivao je na oprez. I tada je Diboa plasirao taj kratki lijevi kroše.

foto: Sofascore