Više od 50 poginulih u eksploziji u rudniku uglja u Iranu

Nesreća je izazvana curenjem metana koji je doveo do eksplozije u dva bloka rudnika, gdje je bilo oko 70 rudara

6611 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters
22.09.2024. 20:22h

Više od 50 ljudi je poginulo i 20 je povrijeđeno u eksploziji u rudniku uglja na istoku Irana izazvanom curenjem metana, javile su danas vlasti novi bilans nesreće.

"Broj poginulih radnika porastao je na 51 a povrijeđenih na 20 u toj nesreći koja se dogodila u subotu uveče u rudniku Tabas u provinciji Korasan na jugu", javila je zvanična novinska agencija Irna.

Nesreća je izazvana curenjem metana koji je doveo do eksplozije u dva bloka rudnika, gdje je bilo oko 70 rudara, prema agenciji.

Guverner provincije Džavad Genat rekao je za državnu televiziju da su spasilački timovi pokušavali više sati poslije drame da spasu zarobljene ljude.

Vrhovni vođa ajatola Ali Kamenei izrazio je saučešće porodicama žrtava poslije tog "tužnog incidenta" i pozvao vlasti da urade sve što mogu da spasu zarobljene rudare, prenijela je Irna.

Ministar unutrašnjih poslova Eskandar Momeni koji je došao na mjesto nesreće rekao je za televiziju da bi operacija spasavanja mogla da traje do sutra.

Državna televizija emituje slike kola hitne pomoći i helikoptera kako prevoze ranjene ka bolnicama u pokrajini.

Prije odlaska na zasjedanje Generalne skupštine UN u Njujorku iranski predsjednik Masud Pezeškijan je naredio da se sprovede istraga.

Iran godišnje potroši oko 3.5 miliona tona uglja, ali iz svojih rudnika izvuče samo oko 1.8 miliona tona godišnje.

Ovo nije prva katastrofa koja je pogodila iransku rudarsku industriju.

U 2013. godini u dva odvojena rudarska incidenta poginulo je 11 radnika. U 2009. godini u nekoliko incidenata je poginulo 20 radnika.

U eksploziji u rudniku uglja 2017. godine poginule su najmanje 42 osobe.

Za smrtne slučajeve često se okrivljuju loši bezbjednosni standardi i neadekvatne službe hitne pomoći u rudarskim oblastima.