Kalafatska radionica Bokovac nastupila na manifestaciji posvećenoj očuvanju maritimne baštine u Hrvatskoj

Peti međunariodni festival brodova, mora i mornara okupio je preko 60 tradicionalnih brodova iz različitih zemalja, a najveći među njima bila je atraktivna replika srednjevjekovnog jedrenjaka tipa karaka iz Dubrovnika

2370 pregleda3 komentar(a)
Foto: Wooden Boat Bokovac

Kalafatska radionica Bokovac iz Bara nastupila je na manifestaciji "Dani u Vali" koja je završena u Starom Gradu na ostrvu Hvar u Hrvatskoj.

Peti po redu Međunarodni festival brodova, mora i mornara "Dani u Vali" u protekla tri dana je u Starom Gradu okupio veliki broj zaljubljenika u more i brodove te poštovalaca pomorske tradicije koji njegujuju maritimnu baštinu, pružajući im priliku za druženje, te uživanje u bogatom kulturnom i zabavnom program i tradicionalnoj domaćoj dalmatinskoj hrani.

Festival su organizovali Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, Grad Stari Grad i Turistička zajednica Staroga Grada.

Gradonačelnik Antonio Škarpa, posebno se zahvalio brodarima i udruženjima koje čuvaju maritimnu baštinu kao vrijendno kulturno dobro Hrvatske.

Ovogodišnja zemlja partner i počasni gost festival “Dani u Vali” bila je Kraljevina Holandija, čiji su predstavnici iz udruženja Stuchting Friewse Tjottervlott u Stari Grad stigli sa četiri tradicionalna drvena broda tjottersa, a u šatoru u maritimnom selu na starogradskoj rivi su predstavljali stare zanate vezane uz izradu drvenih brodova - kovanje željeza na živoj vatri ili krivljenje komada drva za madijere broda kako se to nekad radio. Osim prikaza starih zanata holanski gosti častili su domaće i turiste koji su posjetili festival svojim jelima i pjesmom karakterističnom za Holandiju. Peti međunariodni festival brodova, mora i mornara okupio je preko 60 tradicionalnih brodova iz različitih zemalja, a najveći među njima bila je atraktivna replika srednjevjekovnog jedrenjaka tipa karaka iz Dubrovnika.

foto: Wooden Boat Bokovac

Među učesnicima festivala bila je i Kalafatska radionica Bokovac iz Bara kojoj je ovo bila prilike za prezentaciju bogate maritimne tradicije Boke Kotorske i Crne Gore na međunarodnoj sceni. Graditelji drvenih barki iz Bara predstavili su se na Hvaru sa dvije tradicionalne ojedrene barke tipa pasara, "Lana" i "Jovan", a koje su plod rada meštara iz familijie Bokovac i njihove višedecenijske posvećenosti očuvanju pomorske baštine.

Ova dva plovila inače, utemeljena su na nacrtima drvenih barki-pasara koje su izrađivane u nekadašnjem tivatskom Arsenalu, a ojedrena su klasičnim latinskim jedrima kakva su vjekovima koristila slična manja plovila na istočnoj obali Jadrana.

"Ove barke nisu samo brend Crne Gore, već su i priznate kao kulturno nematerijalno dobro naše zemlje. Njihovo prisustvo na ovom događaju simbolizuje kontinuitet i vitalnost naše maritimne tradicije, koja se prenosi s generacije na generaciju", kazala je "Vijestima" Miroslavka Bokovac, direktrica Kalafatske radionice Bokovac

"Učestvovanje na manifestaciji ‘Dani u Vali’ nije samo prilika da predstavimo naš grad Bar i državu Crnu Goru, već i da pokažemo svijetu koliko cijenimo i njegujemo našu tradiciju drvene brodeogradnje. Crnogorska zastava se ponosno vijori među brodovima u Starom Gradu iz cijelog svijeta, što je dokaz da naša bogata pomorska kultura i dalje živi i ima svoje poštovaoce", isakla je ona dodajući da su odlazak barskih kalafata na festival na Hvaru podržali Opština i Turisitička organizacija Bara.

foto: Wooden Boat Bokovac

Osim dvije barke, Bokovci su u Hvaru izložili i čitav niz drugih svojih proizvoda od drva koji su djelovi opreme brodova - bucjele, argole, paljeve, ali i razne druge dekorativne elemente koji se koriste za ukrašavanje plovila. Bokovac je dodala da je festival na Hvaru bio prilika da javnost vidi kako Hrvatska njeguje i baštini svoju maritimnu tradiciju, "ali i kako Crna Gora doprinosi očuvanju zajedničke mediteranske baštine".

"Ovo je još jedan korak ka jačanju kulturnih veza između država, ali i ka očuvanju nematerijalne baštine koja nas sve povezuje", zaključila je Bokovac.

foto: Wooden Boat Bokovac

Osim izložbi plovila, prezentcije starih zanata vezanih sa drvenom brodogradnjom, te muzike i tradicionane gastronomije, "Dani u Vali" donijeli su i niz okruglih stolova i predavanja na teme iz nacionalne maritimne baštine, kao i predavanja renomiranih hrvatskih i stranih naučnika o kulturološkom, sociološkom, ekonomskom i opštedruštvenom značaju nacionalnih maritimnih nasljeđa.