Nemeček prvi hrvatski bend koji je dobio nagradu "Milan Mladenović"

Zvuk Nemečeka je dominantno mračan, bučan i tjeskoban, karakteriše ga kombinacija nojz roka i psihodelije, sa elementima tradicionalne muzike sa ovih podneblja

2804 pregleda1 komentar(a)
Grupa Nemeček, Foto: facebook/Nemeček

Nemeček je postao prvi hrvatski sastav koji je dobio nagradu "Milan Mladenović". Zadužbina nekadašnjeg frontmena benda EKV tradicionalno je birala najbolju pjesmu u regionu ove godine, a stručni žiri odabrao je pjesmu "Mirila" zagrebačkog benda.

Ovo je šesti put da je nagrada "Milan Mladenović" dodijeljena, a prvi put se ceromonija odigrala u Makarskoj, rodnom gradu majke preminulog muzičara i gradu koji mu je bio inspiracija za mnoge pjesme, navodi se u saopštenju Zadužbine.

Nemeček će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura, statuetu i nastup na predstojećem Exit festivalu u Novom Sadu, prenosi Beta.

Odluku da Nemeček dobije ovo priznanje donio je regionalni stručni žiri koji su činili Anja Rupel, Maks Juričić, Dubravko Jagatić, Svetlana Đolović i Nikola Vranjković.

Nemeček je nastao kao muzički projekat Vedrana Živkovića, kojem su se kasnije pridružili Borna Maksan na bubnju i Leo Beslać na klavijaturi. Sastav je krajem 2018. objavio mini album koji nosi naziv benda, a zatim krenuo u objavljivanje trilogije "Prokletije". Prvi dio izašao je 2021, a drugi u februaru ove godine, uglavnom uz pohvale kritičara.

Zvuk Nemečeka je dominantno mračan, bučan i tjeskoban, karakteriše ga kombinacija nojz roka i psihodelije, sa elementima tradicionalne muzike sa ovih podneblja, a kritičari zagrebački sastav uglavnom upoređuju sa američkim eksperimentalnim bendom Swans.