Kažić: Osnažiti učešće građana u oblikovanju budućnosti Podgorice

"Kao uprava grada, zalagaćemo se za dalje korake ka direktnoj demokratiji u okviru naših nadležnosti“, kazala je kandidatkinja PES-a za odbornicu

2965 pregleda3 komentar(a)
Kažić, Foto: Evropa sad-Demokrate-Još jače-prof. dr Saša Mujović

Valentina Kažić, kandidatkinja Pokreta Evropa sad za odbornicu na listi "Evropa sad - Demokrate - Još Jače - prof. dr Saša Mujović", kazala je da, u namjeri da osnaže participaciju građana u oblikovanju budućnosti svog grada, žele da stanovnici Podgorice u što većoj mjeri učestvuju u usmjeravanju razvoja i kreiranju lokalnih politika.

"Kao uprava grada, zalagaćemo se za dalje korake ka direktnoj demokratiji u okviru naših nadležnosti“, saopštila je ona.

Poručuje da su dijalog i saradnja sa građanima za njih od najveće važnosti, jer jedino na taj način mogu razvijati grad u kojem se svi osjećaju dobro, prihvaćeno, uvaženo i ravnopravno.

"Samo tako možemo graditi stabilnu i prosperitetnu, multikulturalnu zajednicu koja poštuje različitosti i ponosi se svojim kosmopolitskim duhom. Zato ćemo formirati mehanizme za učešće javnosti u procesima odlučivanja, demokratizujući upravljanje gradskim novcem kroz uvođenje participativnog budžetiranja, po uzoru na lokalne samouprave u EU", dodaje Kažić.

Kaže da će tim putem omogućiti širokoj javnosti učešće u izradi godišnjeg budžeta Glavnog grada, čime će se svi upravljački procesi učiniti još transparentnijim i otvoreniji ka građanima Podgorice.

"Ovim projektima i planovima, krećemo se ka još razvijenojoj i još modernijoj Podgorici sa ciljem da naš grad dospije u sam vrh evropskih gradova koje stanovnici percipiraju kao najbolje i najatraktivnije za život. Donijećemo nove sadržaje i obogatiti ponudu našeg grada na svim nivoima. Brojna ispunjena obećanja koja su iz nas u prethodnom periodu, najbolja su garancija građanima da će i ubuduće biti tako jer iza nas stoje konkretni rezultati, a uz nas stručni ljudi,“ navodi Kažić.

Poručuje da će građani biti njihovi najvažniji strateški partneri.

„Mi nismo kao naši prethodnici koji su pojam 'vršenja vlasti' pogrešno tumačili, pa grad tretirali kao privatnu svojinu, mi mu pristupamo ozbiljno i savjesno. Za razliku od njih, mi smo svjesni da su nam građani ukazali povjerenje i čast da, u njihovo ime i za njihove interese, obavljamo funkcije koje su nam povjerene. Zato će upravo građani biti naši najvažniji strateški partneri. Građani će, kroz široke konsultacije i formalne procedure, moći da odlučuju o projektima u svom gradu,“ navodi Kažić.

Rekla je i da će biti pokrenuta platforma za redovne neformalne konsultacije sa građanima, kako bi oni mogli aktivno i kontinuirano učestvovati u definisanju prioriteta za život na nivou mjesnih zajednica.

„Godinama i decenijama svjedočili smo neodgovornim praksama DPS-a i konstituenata bivše vlasti, a koja je samo uzimala i otimala, gurajući građane u razne podjele i pružajući im minimalno u zamjenu za zadržavanje svojih privilegija.Ovim putem im poručujemo da je sa takvim praksama gotovo. Podgorica i Crna Gora zaslužuju da njima upravljaju odgovorni i stručni ljudi, koji će raditi u korist svih građana, stavljajući nove prilike za ekonomski razvoj i promovišućisocijalne politike koje jačaju i pojedinca i zajednicu, a opšte dobro stavljaju na prvo mjesto! Radićemo bolje i drugačije od svih naših prethodnika! Zato krećemo još jače sa društvenim reformama za Podgoricu po mjeri svih njenih građana,“ zaključuje se u saopštenju.